pondělí 1. srpna 2016

EGA - Kapitola 12 (Zlý bůh, co krade)


Kapitola 12 – Zlý bůh, co krade


Dva dny poté, co jsem odehnala ten průzkumný tým, počet vetřelců najednou prudce vzrostl. Bylo normální, že nás přišly napadnout 3~5 družin denně. A jelikož mě dopálilo pokaždé poslouchat poplach, změnila jsem nastavení, aby začalo zvonit na poplach, až když dorazí do 4. podlaží. Momentálně je 80% vetřelců poraženo na prvním podlaží a většina zbylých padne na druhém podlaží. Jediná družina, co se dostala do 3. podlaží, byl ten minulý průzkumný tým, co se vrátil kobku znovu vyzvat. A do 4. podlaží se nikdo nedostal.

„GYAHHHHHHH!”

„Z-zatraceně... na... na takovém místě...”


Také co se týče pozorování pomocí jádra kobky, podařilo se mi ho předělat tak, abych mohla i slyšet, i když to vyžaduje celkem dost many. Výsledkem bylo, že jsem zjistila, proč se postup průzkumného týmu na 2. patře najednou tak zpomalil. V této kobce se evidentně vznáší miasma. Teď když jsem to zmínila, mám takový matný pocit, že se ten termín nějak zamíchal do atributů kobky, ale nakonec chci věřit, že to je jenom charakteristika kobky a ne něco, co jsem zavinila já. 'Miasma' či co zní tak nějak strašně, takže to absolutně popírám.

„To je ale pochmurná kobka. Pán kobky bude celkem nebezpečný chlápek.”

„Jo, měli bychom se obrnit.”

Jen tak mimochodem, podle toho, co jsem odposlouchala, evidentně existuje spoustu různých druhů miasmy. Ale miasma v této kobce nezpůsobuje fyzická zranění jako jed, ale evidentně má vliv na duševní stav. Jednoduše řečeno, zesiluje strach. A je to vážně problém, protože i když touhle kobkou musíte procházet opravdu opatrně i v těch nejlepších chvilkách, miasma okamžitě zvýší vaše mentální napětí. Nakonec je to jen mentální účinek a nemůže vám to fyzicky nijak ublížit, takže evidentně budete v pořádku, dokud budete v klidu. Ale i tento počin, tedy udržet se v klidu, s sebou přináší velké mentální břímě, takže to je nepříjemné.

„Ku—, miasma je tu příliš hustá! Pokud půjdeme dál, začne to být nebezpečné!”

„Vždyť jsme jenom na 2. podlaží, víš?! Pokud je to takhle v těch vyšších částech, jak hrozný to je dole?!”

Možná že kvůli tomu, že nahoře je východ, miasma je dostatečně řídká, že nemá téměř žádný efekt. Ale v porovnání s tímhle má 2. patro pod tím mnohem hustší miasmu.

...Je to vážně proto, že jsem v nejnižší části?

Ne, ne, Aura Zlého boha má prý mít na lidi slabý účinek, takže je to pravděpodobně kvůli něčemu jinému. Proto nejsem na vině.





Množství sesbíraných předmětů se také zvýšilo úměrně k množství přicházejících dobrodruhů. Upřímně řečeno roztřídit všechny ty sesbírané věci trvá celkem dlouho. Už od pohledu se zdá, že je tam pár věcí, kterým jsem vážně nerozuměla, takže jsem je musela uklidit do inventáře a zkontrolovat jejich název... a když jsem udělala všechno tohle, dopadlo to tak, že mi to zabralo překvapivě dlouho.

A ačkoli jsem pracovala ze všech sil, je smutné, že navzdory strávenému času vším tím organizováním tam bylo spoustu věcí, co jsem nepotřebovala. Třeba věci jako meče vyráběné ve velkém. Nehledě na to, kolik tuctů jsem jich měla, neměla jsem pro ně žádné využití, takže si myslím, že je prostě pošlu do města a prodám je. Ale pokud je lidé, kteří o ně přišli v kobce, uvidí na trhu, bude to rozhodně podezřelé, takže to nemůžu udělat. V tom případě bych je prostě mohla přestat sbírat, ale když už jsem s tím začala, zdá se mi, že kdybych v půlce přestala, tak by to akorát podnítilo pár divných spekulací. Takže váhám.

Měla jsem jim říct, aby sbírali jenom zlato. Už se mi z těch mečů dělá špatně.

„Aach... jsem vyřízenej, moje vědomí... j-jen chci... jen můj meč... tenhle meč, na který jsem šetřil dva roky... nejde...”

A tak jsem se rozhodla je ukládat do truhlic s pokladem.

Za pomoci techniky Tvorba kobky jsem vytvořila a nainstalovala výrobní bednu truhel s pokladem. Tahle bedna je úžasná věc, co náhodně umisťuje věci obsažené uvnitř do truhel s pokladem po kobce. Tato bedna se používá k nalákání kořisti, neboť normální kobky kradou manu zabíjením vetřelců. Když se dovnitř vloží silné zbraně nebo drahé drahokamy, lákají kořist za pomoci její hamižnosti.

V mém případě dovnitř házím zbytečné věci jako zbraně, takže ji využívám skoro jako sběrnu odpadků.

Ale stejně i když řeknu, že jsou ty věci zbytečné, zbraně a podobně se dají prodat celkem za draho, takže to není tak, že by k sobě nelákaly zákazníky. Navíc jakmile se ta zkazka rozšíří, že z těch truhel s pokladem se dá získat věci, co jste v kobce ztratili, bude možné předstírat, že jsme ty věci našly v truhlách, a prodat je. No, pokud budeme prodávat nadměrně, tak se dá čekat, že to začne být podezřelé, takže stejně můžeme prodat jen pár najednou.

Taky jsem si nebyla jistá tím, že tam dávám jen ty nepotřebné ceny útěchy, a tak jsem zhruba do každé desáté truhly zamíchala jednu očarovanou věc. Sice jsou prokleté, ale jen když se podívám na svoje tantou, jejich statistika by měla být dobrá.

„T-tenhle meč je?!”

„Radši bychom to měli nahlásit církvi nebo...?”





„Jsem zpátky, paní Anri.”

„Vítej doma.”

Tena se vrátila z města z nakupování.

Také jelikož se počet přicházejících dobrodruhů zvýšil, udělala jsem pro Tenu zadní vchod, aby mohla odcházet a přicházet. Možná jsem trochu předpojatá, ale zhruba půlka dobrodruhů jsou drsně vyhlížející muži. Pokud bychom byli ve městě, tak by to bylo něco jiného, ale dokážu si snadno představit, že kdyby na opuštěném místě potkali děvče jako Tena, tak by se s nimi rozhodně špatně zapletla.

Jelikož samozřejmě nemůžu prohlásit, že ve městě bude naprosto v pořádku, nařídila jsem jí, aby si koupila róbu a aby ji ve městě nosila. A taky aby moc neukazovala svou tvář.

„Koupené suroviny jsem uložila do spižírny.”

„Díky. A co ty věci, o které jsem tě žádala?”

„Ano, prosím, podívej se na tohle.”

Nepřímo jsem Tenu požádala, aby se při nákupu zašla podívat, jak Gilda dobrodruhů smýšlí o téhle kobce. Když jsem se jí zeptala na výsledek, předala mi list pergamenu. Tohle na něm bylo napsáno:

-------------------------------------------------------------
Zakázka: Podmanit si Pána kobky z nové kobky na jihu Riemel, „Zlotřilá jeskyně Zloděje”

Odměna: 30 zlaťáků
Podmínka: Předložit jádro kobky
Časový limit: ---
--------------------------------------------------------------

„Zlotřilá jeskyně Zloděje?”

Objevili nějakou další novou kobku?

„Zdá se, že Gilda dobrodruhů takhle pojmenovala tuto kobku.”

Počkat—to mluví o téhle kobce? Když tak o tom přemýšlím, ani dobrodruhové, ani Gilda neměla jak vědět oficiální jméno téhle kobky, takže pokud se zeptáte, jestli bylo jasné, že si ji sami pojmenují, tak jo, asi to je jasné.

Ale stejně tím zlodějem... No, totiž rozhodně vetřelcům beru jejich předměty a zlato, takže to není tak, že byste mě nemohli nazývat zlodějem. Ale i když jsem si myslela, že budeme mít pozitivnější náhled než jiné kobky, jejich názor je krutý.

„Na rozdíl od jiných zakázek se tahle nemusí registrovat, takže pokud člověk splní podmínky, zdá se, že dostane odměnu. Tenhle papír rozdali všem družinám.”

Přemýšlím, jestli by nebylo přesnější označit to ne jako zakázku, ale v podstatě jako odměnu za hlavu. Když jsem poprvé přišla na tento svět, ani mě nenapadlo, že bude na moji hlavu vypsaná odměna... pravděpodobně není něco, co bych mohla říct. V okamžiku, kdy jsem spatřila vysvětlení svých technik.

Odměna 30 zlatých je celkem velká suma, takže můžu odsouhlasit ten náhlý nával vetřelců. Pokud tuhle kobku nikdo nepodrobí, pak gilda pravděpodobně odměnu zvýší, takže počet vetřelců od teď pravděpodobně bude dál narůstat.

Kdyby tohle byla normální kobka, tak by vetřelci stejně zemřeli, jakmile by padli. Ale pokud člověk nenatrefí na sérii ošklivých náhod, tak v téhle kobce nezemře. Jinými slovy na rozdíl od jiných kobek dokud se člověk nevzdá, může to zkusit znovu. Takže i když se počet vetřelců zvýší, nebude se moc snižovat.

Musím kobku opevnit, abych jim za každou cenu zabránila prorazit do nejnižší úrovně. S tímhle cílem jsem se rozhodla vrátit se do kanceláře.
--------------------------------------------------------

<Předchozí>...<Následující>


5 komentářů:

  1. Díka za další skvělou kapitolu, jak jsem tuhle novelu začal číst nehorázně mě chytla, je to něco úplně jiného než většina klasických příběhů, těším se na pokračovaní

    OdpovědětVymazat
  2. jo musim se pridat, i kdyz trochu pozde, je to uzasny pribeh a rozhodne zaujme a dobre se cte

    OdpovědětVymazat