čtvrtek 27. června 2019

OSO - kapitola 2 (2)


Poté, co jsem se já a Miu odhlásili ze hry, jsme si na večeři dali kari a vyměnili si navzájem informace. Ačkoli to říkám takhle, většina informací přišla od Miu a já jenom sem tam něco doplnil.

„Hele, poslouchej, brácho.”

„Co, další stížnosti?”

„Jo. No, asi jo? Stánky, co skoupily všechny lektvary, jsou vyprodané. Jeden lektvar, co stál 50G, teď stojí třikrát víc než původně. Jsou tak vzácné, že je lidé kupují za 500G.”

„Já vím. Množství lektvarů, co NPC prodávají, je předem určené, že?”

„Jojo, takže o tom víš.”

„Slyšel jsem o tom. Taky jsem sám řemeslník, možná bych měl prozatím dál prodávat lektvary?”

„To jsi na tom tak špatně s penězi?”

„Deaktivoval jsem [Krocení] a přibral si [Zručnost], ale potřebuju si koupit slušnou výheň a sadu na leštění.”

„Proč jdeš směrem, který od tebe vyžaduje tolik peněz?”

Zamručela, jako kdyby si chtěla postěžovat. Ale v ten okamžik, kdy jsem po vyleštění kamene zjistil, co to je za drahokam, jsem měl pocit, že moje snaha byla odměněna.

„Ale i tak, [Alchymie], [Syntéza], [Mísení] a [Zručnost] jsou všechno řemeslné smysly. Obvykle si hráči vybírají řemeslo na základě materiálu, co opracovávají, není levelování takhle neefektivní?”

„Ani nápad. Z bylin, co jsem nasbíral na západě, jsem udělal Lektvary pro začátečníky, pak jsem z nich [Syntézou] udělal Lektvary. Kameny hodnotím [Zručností], abych rozlišil mezi železnou rudou a drahokamy, a pak na zbytek materiálu použiju přeměnu hmoty, abych zvýšil [Alchymii], víš?”

Haa, ačkoli jsem řekl, že už jsem to zvládl, je to hanba. Pořád mám ještě zbytkový materiál z alchymie, totiž Kvalitní železnou rudu, a taky nevím, na co se používají kosti, mulč a žlučové kameny.

Když teď o tom tak přemýšlím, Miu je přece beta tester. Zkusme se zeptat.

„Hele, na co se v téhle hře používají kosti a mulč?”

„Ehm, že by zemědělství?”

„Zemědělství?”

„Jo, na jihu města jsou k prodeji lány půdy, hráči by tam měli pěstovat rostlinné typy předmětů a pak je sbírat. Ale vzhledem k tomu, že většina hráčů nemá žádná semena, co by zasadili, tak nemůžou nic pěstovat. Proto tam nikdo nechodí.”

„Hmm. A co žlučové kameny a léčivé kameny?”

„Brácho, copak jsi na ně nezkusil použít Smysl [Mísení]? Léčivá pilulka doplní víc HP než Lektvar pro začátečníky a na jejich výrobu je třeba méně materiálu než na Lektvary.”

To znamená, že kostní moučka je zaměnitelná za kost? A Pilulky mají stejnou nebo vyšší kompatibilnost než Lektvary nebo by se spíš měly považovat za oddělenou sérii předmětů. A na pilulky bych měl použít kvalitnější léčivé kameny.

„Hmmhmm. To mi hodně pomohlo. Chtěl jsem si jít trochu zalovit, ale teď chci něco vyzkoušet s [Mísením].”

„Je dobře, že ses do tý hry tak dostal, ale jako tvoje mladší sestra se mi chce vážně naříkat nad tou tvojí neefektivitou.”

„Hru by sis měla užívat, sama jsi to řekla. Já nechci moc spěchat.”

Upřímných rad své mladší sestry jsem si nevšímal a zatímco jsem dělal domácí práce, přemítal jsem nad různými možnostmi.

Způsob, jak získat semena. Určitě musí být nějaký, co ještě nikdo nevyzkoušel.

Když jsem se přihlásil, jako první jsem otevřel tabulku [Alchymie]. Tam byla alchymistická <Vyšší proměna hmoty> a <Nižší proměna hmoty>.

Co se týče proměny hmoty, měl jsem pocit, že u každého předmětu existuje posloupnost proměny.

Alchymie byla alchymií jen v názvu, železo se dalo proměnit jen na jiné železo. Dalo se proměnit jen na kvalitní železo. Jinými slovy ten název byl podvod.

A když zlepšoval sílu šípů za pomoci <Vyšší přeměny hmoty>, název samotný zůstal beze změny, zatímco se změnil jen počet použití.

Nakonec tu byla možnost, že rostliny mohly mít jinou Vyšší přeměnu hmoty.

Podrobil jsem deset bylin [Alchymii]. A jak jsem čekal, zrodily se z toho Kvalitní byliny.

Jinými slovy, tak to je. A pokud se tohle považovalo za vyšší přeměnu, pak podle tohoto principu přemýšlení by se rostliny za pomoci <Nižší přeměny hmoty> měly proměnit na—semena.

Měl bych proměnit Kvalitní bylinu nebo možná tu běžnou.

Abych to vyzkoušel, proměnil jsem pár bylin. Poměr proměny byl dvojnásobný a z [Alchymie] vznikla Semena bylin.

To znamenalo, že jsem si je mohl sám vypěstovat, a z hloubi srdce se mi kvůli tomu ulevilo.

Pokud semena proměním na materiál, pak bych byl mísením schopen připravit velkou zásobu.

Pak jsem zkusil přeměnit Kvalitní byliny a výsledkem byla dvě semena bylin. Jejich stupeň byl napsaný za názvem rostliny.

Na spodku semena bylo napsáno, že jejich účinek je větší.

Ale nakonec to byly jenom byliny.

Abych jich hodně nasbíral a vyrobil vysoce kvalitní syntetický Lektvar, budu potřebovat dva tucty Bylin.

„[Alchymií] vyrobit semena, to je vskutku fantazie. Ne, je v tom určitý pocit skutečnosti, když přihlédnu k tomu, že se nedá ignorovat typ materiálu.”

Fuu, použil jsem velké množství žlučových kamenů, ale když jsem je smísil s bylinami, vyrobil jsem Pilulky pro začátečníky.

Pokud se na to vztahuje stejný princip, pak by to mělo být zaměnitelné při použití dvou předmětů se syntézou. A léčivý kámen byl zaměnitelný za žlučový kámen, stejně jako byliny, Pilulky se daly vyrobit i z Kvalitních bylin.

V tomto případě by bylo časově efektivnější vyrobit předmět o stupeň níže, pořád tu byla možnost, že se druhý stupeň dá vyrobit za pomoci [Receptu].

„Když znám zhruba pravidla, tak můžu využít sekvence [Alchymie] k výrobě jiných předmětů. Když jsem získal semena, měl bych se jít zítra podívat na pole. A noc předtím to bude lov.”

Se svým lukem a šípy jsem pokročil hlouběji do lesa, zatímco jsem na sebe použil očarování. Zatímco jsem aktivně sbíral předměty, hledal jsem nepřátele. Ať jsem během dne navštívil jakoukoli část lesa, byly tam jenom velké shluky netvorů.

Během noci byli v temnotě Divocí psy a létající Netopýři, ale díky nočnímu vidění [Jestřábího zraku] jsem je viděl jasně a díky dalekozrakosti jsem je mohl složit, než se ke mně přiblížili.

Netopýři a Divocí psi byli slabí. Původně v temnotě využívali momentu překvapení a napadali hráče, aby způsobili velké množství škody a porazili je, ale pro mě to byla bezcenná a chutná kořist.

Světelná magie [Živlu světla] by člověku také dovolila řádně bojovat, ale nikdo by na takové místo nepřišel jen tak pro zábavu. Taku řekl, že netvoři tu nebyli v rovnováze, takže to znamenalo, že boj v tomto prostředí byl pro začátečníky příliš těžký.

Ve skutečnosti pokud se vzalo v úvahu, že hráč mohl lovit v temnotě, znamenalo to, že kobky byly podobně tmavé.

Z netopýrů jsem získal Jedovatou krev. Hele, hele, takže s tímhle dokážu vyrobit jed a když jsem si to pomyslel, objevil se mi [Recept]. Jed jsem mohl vyrobit jak z bylin, tak z jedovaté krve. Původně jsem to vyrobil omylem z chyby při výrobě lektvarů.

Smícháním Lektvaru a Jedovaté krve jsem mohl vyrobit také Protijedový lektvar. Jinými slovy vyléčit jed jedem? No, to se zdá jako další součást systému.

A z divokých psů jsem získal Tesáky a Psí kožešinu.

Tyhle předměty rozhodně používají jiní řemeslníci. Podívejte, z kůže se dá vyrobit Kožené brnění a tesáky se používají na zdobení zbraní.

Jak jsem netvory porážel, dál se objevovali. A jelikož jsem lovil sám, množství kořisti bylo úžasné. Ačkoli jsem je porážel levou zadní, hádám, že pro lidi, co na to nejsou zvyklí, by to bylo těžké.

Také jsem během lovu zjistil, že světlo Očarování v temnotě září. Zdálo se, že nepřátelé se díky tomu dozvěděli o mé poloze. Umělá inteligence netvorů byla vážně dobrá, takže takhle hráče okamžitě našli.

Ech? Tak nějak mám pocit, že jsem v noci sklouzl do role vraha lučištníka.

No, jelikož jsem řemeslník, hádám, že je dobře, když zužitkuju překvapivé taktiky, když nemůžu bojovat zpříma.

Začalo se připozdívat, půjdu spát a budu pokračovat zítra.

Ačkoli jsem dalšího rána dorazil do města s úmyslem si okamžitě pronajmout půdu, nejdřív jsem si potřeboval připravit finance.

Dneska jsem měl Lektvar x 30, Pilulku x 15 a měl jsem v úmyslu poskytnout Protijedový lektvar x 5. No, pokud se prodají jen Lektvary, tak budu spokojený.

I dneska jsem na sobě cítil podivné pohledy, ale aktivoval jsem na sobě očarování a spěšně prošel branou a zamířil na místo, kde jsem včera našel Magi. Magi jsem našel na stejném místě vedle stánku a zavolal na ni.

„Ahoj, Magi.”

„Yun! Díky, žes mi včera prodala ty lektvary!”

To řekla jako první a přitom mě silou vzala za ruce, až se jí z toho roztřásla hruď, a vyjádřila svůj vděk. Ačkoli držet se s ženou za ruce bylo trochu trapné a také trochu překvapivé. Po chvilce se uklidnila, co se to děje?

„Díky tomu, žes mi prodala lektvary a já je potom nabídla za rozumnou cenu, hráči z přední linie si ode mě spolu s nimi koupili i doplňky a zbraně. I když jsem si zrovna včera myslela, že to vůbec nejde dobře~.”

„Ach, takže to je takhle. No, chceš je odkoupit i dneska? Nějaké jsem připravil.”

„Jojo. Můj obchod původně prodával zbraně a doplňky, ale můžu je prodávat dohromady a udělat z toho univerzální stánek.”

„Tak tady, prosím.”

Jak jsem do obchodního okna umístil připravené lektvary, pilulky a protijedové lektvary, překvapil mě Magin radostný výraz.

„Jůůů, díky, žes mi přinesla tolik věcí. A Pilulky jsou momentálně ten nejlepší lék, co si člověk může v tomhle městě koupit, protože obnovují celkem dost HP. Co se týče protijedových lektvarů, ačkoli v beta verzi bylo dost lidí, co měli [Mísení] a [Syntézu], v oficiální verzi se tím směrem nikdo nevydal, takže nejsou žádné Protijedové lektvary.”

„Vážně? To znamená, že mám štěstí.”

„Jojo, takže. Lektvary za 35G, Pilulky za 70G, Protijed za 70G, celkem 2.450G.”

„Hej, počkej. Oproti včerejšku je cena Lektvarů vyšší. Včera to bylo 30G.”

„Včera jsem je koupila za 60% konečné ceny, dneska je koupím za 70%. Podívej, pokud tohle prodám, tak si můžu vylepšit obchod, rozhodně se to prodá a lidé si budou myslet, že mám férové ceny. A taky chceš peníze, ne?”

Magi se zašklebila od ucha k uchu. Nemohl jsem jí to vyvrátit a potřeboval jsem peníze. Pomyslel jsem na pole, přenosnou výheň a lepší sadu na syntézu. Jak jsem se na to díval, ještě jsem na to neměl.

„No, Yun, pokud říkáš 60% z ceny...”

„Promiň! Zůstaňme na té původní ceně, prosím!”

„Jojo, z takové upřímné reakce mám dobrý dojem. Navíc je zajímavé se dívat, jak takové roztomilé děvče znervózní.”

Ne, já jsem muž. Takže si přece jenom myslí, že jsem holka. Ale copak mě předtím nedržela za ruce, aby viděla, jak mi je trapně? Ne, nemyslím si, že by to udělala, co?

Jak jsem se podíval na usměvavou Magi, moje pochyby vybledly.

„Takže děkuju za obchod.”

„Ano ano. Tady máš peníze. Pokud si zase navýšíš Smysly, tak od tebe odkoupím předměty.”

„V tom případě se na tebe spolehnu. Ach, správně, skoro jsem na to zapomněl. Mohla by ses podívat na tohle?”

Do obchodního okna jsem umístil drahokamy a kvalitní železnou rudu, co jsem včera vyrobil.

Když si to Magi prohlédla, okamžitě zvážněla. Zašeptala ke mně: „...Yun. Kde jsi tohle vzala?”

„Kde? Normálně jsem to našel v západním lese.”

„Ne, co se týče drahokamů, tak když je opatrně vyleštíš, tak můžou být takhle velké. Pokud klesne pravděpodobnost, že se během procesu rozbijí, tak vůbec není problém, že jsou takhle velké.”

Ach, slyšel jsem něco pěkného. To znamená, že budu moct opracovat více drahokamu za pomoci [Dovednosti].

„Problém je takhle železná ruda, Kvalitní železná ruda. A ještě víc pokud jsi ji našla na západě. Dokud se nedostaneš do třetího města – do Kutného města – tak ji nedokážeš sbírat. Navíc je to vzácná kořist z Písečných skřetů, co se nachází před lomem. Obvykle je získáš z netvorů golemového typu na vyšší úrovni. Neříkej mi něco takového, že jsi ho zabila sama, dobře? Písečný skřet je stejně silný jako Velký divočák z východu.”

Ne, nemám ponětí, jak silný je Velký divočák.

„Nene, tak to není. Vyrobil jsem ho za pomoci <Vyšší přeměny hmoty> v [Alchymii].”

„...Aha. Pokud jsi ji vyrobila [Alchymií], tak je to přesvědčivé.”

Ach, přesvědčil jsem ji.

„Takže co chceš udělat. Pokud ji nepoužiješ ty, Yun, tak já můžu. Kvalitní železná ruda a normální železná ruda jsou dva naprosto odlišné druhy předmětů, jenom se dvěma nic neuděláš.”

„Ech, vážně?”

„Z pěti ingotů se dají vyrobit zbraně, tři na jednoruční meč a pět na obouruční meč.”

„Takže to znamená, že když spotřebuju 10 železných rud, vznikne mi jedna kvalitní železná ruda, takže jeden kvalitní železný ingot má hodnotu 50 železných rud. To je celkem nešikovné. Takže je kvalitní železná ruda hodnotná?”

„Ne, vůbec ne. Ale pokud se stejná zbraň vyrobí z kvalitního železa, je kvalitnější a má mírnou korekci schopností. Nemá cenu kvůli tomu skupovat železnou rudu, tratila bys na tom. Hlavně i kdybych měla jeden kvalitní železný ingot, tak bych z něj mohla vyrobit jenom šperk. A z jednoho ingotu se dá vyrobit jenom prsten, na náramek potřebuješ dva ingoty.”

„Vážně? Tak ten ingot prosím kup. Později udělám další a přinesu je.”

„Dobře, chci, aby se to dostalo na trh, abych se mohla vychloubat, že mám kvalitní vybavení.”

Zkontroloval jsem obchodní okno a vybral kvalitní železnou rudu. A množství vložených peněz bylo 400G. Hej, ech?

„Magi, to myslíš vážně?”

„Ne, 100G za jednu železnou rudu. To je celkem 200G, kdybys ji prodala NPC, dostala bys půlku, takže to je prozatím rozumná cena? Druhá půlka celkové sumy je platba za partnerství na trhu.”

„Rozumím. Zdá se, že máš celkem dost peněz, Magi.”

„Jo, jelikož jsem v betě zabíjela netvory, tak si brzy budu moct koupit obchod.”

Nezávidím, nezávidím, mumlal jsem si dál.

„No jo, dokud máš zisk.”

„...ano.”

Tak nějak jsem nebyl spokojený, ale je dobře, že mi suma peněz narostla.




„Chceš si koupit pole? To nejlevnější stojí 3.000G.”

„Ech?”

To řekl muž se slamákem. Samozřejmě to byl NPC, zdá se, že lidem vysvětloval, jak na pole zasadit a pěstovat rostliny.

„Teď nejsou skoro žádní kupci, pokud se nějací objeví, tak cena půjde nahoru. Radši si pole kup hned.”

Ne, pokud mi ve hře řeknete něco tak realistického, tak mě to bude trápit. Ale v jižní části města, co byla velká jako baseballové hřiště, bylo jen pár lidí.

„Dobře. Prosím, dej mi to nejlevnější.”

3.000G z mého inventáře bylo pryč. Ach, moje penízee.

„Tady, smlouva o vlastnictví. Je tam napsáno, které pole je tvoje. Na obdělávání pole potřebuješ také nářadí jako lopata a motyka. Stojí dalších 300G.”

—To si děláte sranduuuuuuuuuu!

Stěží mi zůstalo pár halířů! Ale pokud nebudu mít nářadí, tak nemůžu zasadit semena bylin.

Byl jsem v agónii. Zaskřípal jsem kvůli tomu zuby.

„Pořád stejně.”

Nakonec jsem to nářadí koupil. Budu o tom přemýšlet jako o investici. Jo, investice. Pokud zapracuju s mísením, vydělám přes 2.000G. Brzy tu sumu získám zpět. Mohl jsem jenom takhle přemýšlet.




Okamžitě jsem šel na pole, co jsem si koupil, ale co je tohle za dřinu, už toho mám dost.

Lopatou jsem kopal hrubou a tvrdou půdu a obdělával ji motykou.

Dokonce i ve hře je to dřina. Zatraceně.

„Haa, haa... no tak, co je tohle.”

Když jsem si očarováním zvýšil rychlost, i rychlost mého kopání se zvýšila. Ačkoli to byl malý lán půdy, když jsem zasadil semínka, skoro se mi zlomilo srdce.

Navíc jen tím, že ty semínka zaseju, nezískám vysoce kvalitní předměty.

NPC řekl, že bych měl půdu smíchat s různými předměty. Jinými slovy mulčem, planými květinami, kostní moučkou a kostmi. Hnojivo.

Jako další jsem do půdy zamíchal mulč, co jsem svědomitě nasbíral v lese, roznesl kolem plané květiny a nakonec do půdy přimísil kostní moučku a kosti. Zabralo mi to celkem dlouho.

A zaznamenal jsem ve své statistice nárůst.

SP v držení 3

【Luk lv9】

【Jestřábí zrak lv16】

【Magické nadání lv11】

【Magická moc lv14】

【Alchymie lv5】

【Očarování lv13】


【Syntéza lv8】

【Mísení lv8】

【Zručnost lv5】

【Řemeslné znalosti lv6】

Neaktivní:
【Krocení lv1】

-----------------------------------------------

~ Jen co peníze získá, už je zase nemá. Až se beta testeři dozvědí, že si koupil pole... ~


Hlavní stránka novely
Seznam postav

<Předchozí>...<Následující>

5 komentářů:

  1. Děkuji :-), řekl bych, že mu to pak bude dobře vynášet :D

    OdpovědětVymazat
  2. ďakujem, ide presne opačným smerom ako všetci ostatný. Čo mu na to povedia sestry?
    PS: určite mu to bude veľmi, ale veľmi dobre vynášať, len musí byť zatiaľ trpezlivý.

    OdpovědětVymazat