sobota 6. července 2019

OSO - kapitola 3 (1)


Kapitola 3 – Křišťálový strom a Myu


Když jsem si vzpomněl, jaká sranda to byla lovit s Takuovou družinou, pomyslel jsem si, co kdybych šel lovit s jinou družinou—ale neměl jsem žádnou, ke které bych se přidal.

Smutné bylo, že jsem neměl odvahu někoho pozvat.

Taku a Myu řekli: „Zkus si nejdřív sám udělat konexe s ostatními lidmi.” Aby tohle řekla staršímu bráchovi jeho mladší sestra, bylo překvapení.

Nezorganizoval jsem žádnou družinu s ostatními a místo toho dál pilně sbíral, jako kdyby na tom závisel můj život.

Když už mluvíme o ostatních hráčích, mezi tím velkým množstvím hráčů, co byli nespokojení s nedostatkem lektvarů, byli i tací, které napadlo, že se chopí téhle obchodní příležitosti.

Abych byl přesnější, obstarali si peníze a získali smysl [Mísení] a [Syntézy] a podělili se o nával práce a vyráběli lektvary.

Dělba práce byla nezbytná pro výrobu ve velkém, to jsem si myslel, když jsem se o tom doslechl.

Jelikož jsem o tom v klidu přemýšlel celou noc, skoupil jsem všechny bylinky, co měl NPC skladem. Za jednu bylinku na lektvary chtěli 2G, dvě bylinky byly za 4G. A když jsem z nich udělal lektvar, Magi ho koupila za 35G.

Jinými slovy—snadný zisk. I když jelikož jsem měl jenom 130G, mohl jsem skoupit jen dané množství bylinek. Jak jsem takhle přemýšlel, chtěl jsem, aby už bylo odpoledne.

Pojďme na to hned od rána. Ne, to nejde. Já jsem ten, kdo se v naší domácnosti stará o domácí práce. Potřebuju nakoupit a jelikož se zhoršilo počasí, musím vysušit místnosti. A taky jsem se obával letních přeháněk, takže jsem propojil nastavení [OSO] a informace o regionálním počasí a nastavil si upozornění do hry. Ale s přístroji to moc neumím.

Spěchal jsem do města ze západní bezpečné zóny, která mi sloužila za základnu. Když tak o tom přemýšlím, jelikož mám dost SP, mohl bych si pořídit smysl [Nárůst rychlosti], abych běžel rychleji.

A také moje momentální smysly, konkrétně ty určené k boji, během včerejšího lovu Velkého kance povýšily.

-----------------------------------

SP v držení 16

【Luk lv13】

【Jestřábí zrak lv18】

【Nárůst rychlosti lv1】

【Magické nadání lv15】

【Magická moc lv18】


【Alchymie lv5】

【Očarování lv16】

【Syntéza lv11】

【Mísení lv11】

【Řemeslné znalosti lv7】

Neaktivní:

【Krocení lv1】

【Zručnost lv5】


--------------------------------------




To je rychlost, vážně. Smysl typu vylepšení, takový ten typ, co používají Myu a Sei. Po vlastní zkušenosti je to vážně užitečné, takový dojem mě obklopil. Tohle je, jako kdybych měl na sobě neustále aktivní očarování. Navíc jeho level roste, když se člověk chová dle jeho podmínek.

Abyste navýšili jeho level, u útočných typů potřebujete nastřádat udanou škodu, u obraných typů potřebujete nastřádat utrženou škodu. Zdá se, že u rychlosti potřebujete nastřádat vzdálenost pokrytou během.

Myslel jsem si, že metoda jeho růstu je podobná smyslu Brnění. Myslel jsem si, že Nárůst obrany je pro mě nevhodný Smysl. Vždyť se neocitám pod útokem kvůli pozici, kterou zaujímám. Na druhou stranu obrnění hráči přijímají útoky během aktivovaného Smyslu Nárůst obrany a zvyšují tak jeho level, aby dál snižovali utrženou škodu.

Hmm. Rozložení Smyslů je celkem obtížné. Sice jsem se podíval na šablony, ale fyzické úkoly jako například [Kovářství] používají [Nárůst útoku]. Zdá se, že počet úderů do kovu se posuzuje jako počet útoků a tak dále.

Dál jsem běžel ztracen v myšlenkách, než jsem si vůbec uvědomil, že už jsem na centrálním náměstí. Tady bych měl zajít za NPC prodavačem.

„Promiňte, máte Bylinky?”

„Omlouvám se. Bylinky jsou vyprodané. Skoupili je na výrobu lektvarů.”

Muž se prolomil v pase a nasadil omluvný výraz. Ne, poslední dobou vypadají NPC v hrách vážně realisticky. Počkat, to ne!

„Co tím myslíte!”

„Před chvílí je skoupili různí lidé na výrobu lektvarů. Jen tak mimochodem Začátečnické lektvary jsou také vyprodané.”

To neee. Včera jsem tenhle řemeslný rozmach očekával, ale dneska už to skoupili další obchody. Kromě toho z různých stánků seřazených na opačné straně náměstí jsem zaslechl slovo bylinka.

Odkráčel jsem od NPC a zamířil jsem ke stánku.

„Bylinka 5G za kus. Začátečnický lektvar 20G za kus!”

Co! To... Bylinky jsou jenom materiál! Navíc jsou na původní ceně Začátečnických lektvarů. Takhle byste na syntézu Začátečnického lektvaru potřebovali aspoň 40G.

Takhle je prodávat je zlodějina, co využívá skutečnosti, že vlastní stánek.

Ale i tak jsou tu lidé, co vesele kupují Začátečnické lektvary a Bylinky. Proč jste lidi tak šťastní. To je hloupé. Tohle jsem viděl na různých místech.

Tak nějak mi vážně zhořkla nálada. Spěchal jsem za Magi, abych jí doručil zboží. Za reptání jsem odtud odešel.

Když jsem si s Magi dopředu potvrdil, že mě čeká, přišel jsem na obvyklé místo.

„—Magi, jen si to představ~”

„Já vím. Ta záležitost s bylinkami, že? Ech, mě to taky překvapilo.”

Magi mě přátelsky pozdravila, jak jsem ze sebe vydal ubohý hlásek.

„Ty zloději, to je vyhlášení války proti mému nedostatku peněz?!”

„Tak se nerozčiluj, no tak. Tvoje roztomilá tvářička je celá zkřivená.”

Celkem mě to otrávilo. Magi, co to viděla, jsem přišel jenom jako roztomilá dívka, co soptila vzteky. Podle toho jejího výrazu se zdá, že ji to těšilo.

Pak jsem jí předal zboží, zatímco jsem mručel svoje stížnosti.

Zboží, co jsem Magi prodal bylo: Lektvar 30x a Pilulka 15x za 70% konečné ceny. Dohromady 2100.

Hmm. Možná bych si měl koupit řemeslnickou sadu, ale možná nemám dost.

„Hmm. Chci peníze.”

„Tak co kdybys ty lektvary prodávala sama? Teď bys je mohla prodat za třikrát tolik, než co ti dávám já.”

To ano, měla pravdu. To by bylo 6.000G. Domácí Lektvary, co navíc prošly procesem sušení, takže měly o něco vyšší účinek. Ačkoli jsem si věřil, že by se prodaly...

„Toho se zdržím. Kdybych to udělal, byl bych stejný jako ti překupníci. Co kdyby ses místo toho podívala na předměty, co jsem do teď nasbíral? Možná tam bude něco, co by se dalo prodat.”

„Přece jenom to není dobré, nakupovat materiál.”

Jak se Magi suše usmála, vystavil jsem předměty, které jsem nepoužíval, v okně obchodu.

Membrány, co zůstávají po Netopýrech; Kožešiny, co zůstávají po Divokých psech, a Zuby. Taky Kožešiny, co zůstávají po býložravcích, a velkou kožešinu, co jsem vyrobil [Alchymií]. Měl jsem celkem dost materiálu, co jsem sám nevyužíval.

„Hmm. Všechno je to normální. Jsou strašně levné, ne? Ale můžu se tě na něco zeptat? Tu Velkou kožešinu jsi udělala sama?”

Magi se tak nějak zašklebila, když spatřila tu Velkou kožešinu.

„Ano. No, chci, aby to bylo naše tajemství.”

„Jasně, jasně. Aha. Tak to tak udělej i s ostatními, to samé, co jsi provedla s tímhle. Až z nich něco bude, tak je skoupím.”

„Ale proč jenom tohle?”

„Aach, řekněme, že kvůli mému známému? Kožešiny a membrány se používají při [Šití] na výrobu kožených zbrojí a plášťů. No, když uvážím, že takhle brzy ve hře se vybíjejí jenom netvoři na okraji města, není tu dost velkých kožešin. Stejně jako se dělají ingoty, můžeš z 5 kožešin vyrobit velkou kožešinu. Ten můj známý to chce sešít, i kdyby to měl být jenom jeden kus, má nějaké nastavení, co chce zlepšit... já tomu vážně nerozumím, ale z toho materiálu, co má, dokáže vyrobit zboží jen s nízkou odolností.”

Takže [Šití] dokáže spojit membrány a kožešiny. Stejným způsobem jako se vyrábějí ingoty.

„Takhle to je, ten můj známý krejčí má pár vlastních, co vyrobil, ale asi nemá dost na prvotřídní zboží? Proto bude rád, když mu je předám.”

„Tak to tak udělám i se zbývajícím materiálem.”

Kolem byli lidi, ale jelikož všichni vyráběli lektvary a všude kolem to zářilo, nemělo by vadit, když se k nim přidám a použiju [Alchymii]; ve skutečnosti dokážu použít alchymii, aniž bych musel předměty vyndávat.

„Tak, jdeme na to.”

„Jojo, cením si toho.”

Ping, zazářilo to a bylo hotovo. Tahle nezajímavá proměna se mi nelíbila, vždycky jsem to dělal s předměty vyndanými. Velké množství předmětů, co jsem měl v inventáři, se čistě proměnilo. Velká membrána x 3, Velká psí kožešina x 3, Velká kožešina x 7, Velký zub x 30.

„Hotovo.”

„Ach, je to hotovo, hm. Tak mi to ukaž, ukaž.”

Znovu jsem otevřel okno směny a vložil jsem tam předměty, co jsem vyrobil [Alchymií].

„Ooch, děkuju. Takže kolik za to chceš?”

„No, nemám ponětí. Prostě mi udělej rozumnou nabídku.”

„I když to takhle řekneš. 70% ceny u NPC by v tomhle případě mělo být levné. Taky pokud to bude tvoje tajemství, tak hodnota neklesne. Co uděláš? Budeš mě vykořisťovat kvůli vlastním potřebám?”

„Proč říkáš něco tak zbytečně erotického? Spokojím se se 70%.”

„Už jsem to řekla mnohokrát, Yun, ty vážně nejsi dost hamižná. No, upřímně řečeno nevím, jakou to má cenu, takže se zeptám svého známého. Tohle prozatím stačí, ne?”

V okně směny se mi zobrazila částka 2.500G, hej, to je hodně, to je větší zisk než z lektvarů!

„Obchody s tebou jsou vždycky samé překvapení, Magi.”

Hlavně když přijde na peníze. Tím myslím tu Kvalitní železnou rudu ze včerejška a přeměněné předměty z dneška.

„Pro mě to je také neustále samé překvapení. Yun, vážně máš zajímavé složení Smyslů.”

To z větší části referuje o předmětech, co jsem udělal, já to vím.

„I tak. Je to hromada deformovaných Smyslů. Proč je to tak zajímavé?”

„No, protože tenhle avatár má na mušce průmyslovou mezeru.”

„Ahahahahaha, když si pomyslím, že tu je hráč, co chce vyplnit průmyslovou mezeru.”

„Prosím, nedělej si ze mě srandu.”

I když jsem tohle řekl, jelikož jsem získal peníze, tvářil jsem se spokojeně a usmál jsem se. S tímhle to byl zisk 4.600G. Konečně si můžu koupit přenosnou výheň. Normálně si [Kováři] a [Řemeslníci] koupí přenosnou výheň a jdou do lesa na západě nasbírat železnou rudu a pak pracují. Já jsem se vydal celkem oklikou.

Od chvíle, co jsem začal hrát, mi nějakou dobu trvalo, než jsem se dostal do tohoto bodu.

„Takže tímhle jsme obchod dokončily. Ještě něco ode mě potřebuješ?”

„Ach, správně. Nasbíral jsem Měděnou rudu a Cínovou rudu. Když je smíchám, stane se z toho bronzový ingot?”

„Ach, tohle. Na tohle se mě zeptal kamarád z beta verze~”

„Co s tím?”

„Bronz nemá moc dobré vlastnosti. Vypadá to pěkně, ale nemá vysokou obranu. No, na trénink [Zručnosti] je ještě lepší než měď.”

Ach, jinými slovy to je lepší než měď, ale horší než železo. A můj smysl [Zručnosti] je nízký.

„Taky pokud sama uděláš aspoň jeden ingot, můžeš si ho pak kupovat od NPC.”

Jinými slovy to byl předmět, který byl dobrý akorát na jednorázovou výrobu. Tak nějak mi je z toho smutno. I když jsem to tak vesele sbíral.

„No, hodně štěstí s tréninkem.”

„...dobře.”

Má cesta za řemeslem se zdá celkem trnitá. Rozloučil jsem se s Magi a nakoupil jsem potřebné předměty z obchodů NPC ve městě.

Měl jsem dost peněz. Pořád mi zbývalo, když jsem si koupil přenosnou výheň. —— za 800G.

Měl jsem dost peněz. Znovu mi zbývalo, když jsem si koupil lepší leštící sadu. —— za 1.500G.

Měl jsem dost peněz. Ještě jednou mi něco zbylo, když jsem si koupil lepší sadu na syntézu. —— za 1.500G.

Měl jsem dost peněz. A tak jsem si koupil deset sad Železných šípů. —— za 300G.

Ve výsledku mi zbylo —— 630G.

Co jsem za ty peníze získal, je k nezaplacení. Ne, počkat!! Rozházel jsem příliš. Zase jsem švorc. To znamená, že musím zase vyrábět.

A přesunul jsem se na své pole.

„Ach, nemám žádné peníze. Ne, pokud budu každý den prodávat lektvary, pak budu mít každý den 2.000G. A taky mám přenosnou výheň! S tímhle můžu vyrábět šperky! Můžu z kamenů vysekat slušné drahokamy! Můžu vyrábět Železné šípy +10!”

Ale——nemám peníze. Mám zlomené srdce.

No, jako první musím zkontrolovat pole. Co se týče úrody, ze semínka kvalitní bylinky mi vyrostla Kvalitní bylinka. Jinými slovy pokud takhle zasadím semínka, tak mi nikdy nebudou scházet. Kromě toho všechny bylinky byly velmi kvalitní díky přidanému hnojivu.

Bylo jich dvacet. Hmm. Čtyřicet, pokud použiju nižší přeměnu hmoty. Z toho by bylo dvacet lektvarů. Na donášku k Magi to bylo trochu málo. Také z bylinek nemůžu vyrobit Protijed a Pilulky.

Přece jenom to vypadá, že lov nebo sběr je hlavní činnost.

No, dvacet lektvarů denně je hodně. Prostým počítáním to je 700G denně. Jen za pět dní se mi vrátí investice do pole. No, jsem jediný, kdo má Semínka.

Pak jsem zvýšil počet bylinek za použití [Alchymie] a vyrobil jsem Začátečnické lektvary a Lektvary. Jelikož jsem neměl čas, vyrobil jsem je s pomocí [Receptu].

Účinek byl nižší, než když jsem je vyráběl ručně. Je to konvenční zboží. Ne, Lektvar má lepší účinek než Lektvary od jiných řemeslníků, na to můžu být hrdý. Ne, ale i tak, mezi tímhle a nižšími Lektvary není žádný viditelný rozdíl.

„Hmm. Tímhle si zlepšuju [Alchymii], [Syntézu] a [Mísení] najednou. Až do teď bylo těžké [Alchymii] zlepšovat, ale teď jde trochu nahoru.”

Ještě pořád bylo brzy na to, abych bez ztrát proměnil materiál Vyšší přeměnou hmoty. Ale pokud získám lepší materiál, můžu navýšit jeho množství za pomocí Nižší přeměny hmoty. No, ten Smysl na nic rychle vzkvétá, ale poměr proměny se ještě nezměnil. Možná se v budoucnu nic nezmění. Tak co se změní? No, tlačí na mě čas. Dál musím v přenosné výhni vyrobit ingoty.

„Magi řekla, že měď je ruda nízkého levelu, tak začneme s mědí.”

Z měděné rudy x 5 jsem vyrobil ingot. Vložil jsem ho do výhně a kladivem bušil do roztaveného kovu, ding, ding, ding, ding, ten zvuk byl příjemný, ale síla útoku... „Moje paže, co to má být...”

To kladivo bylo vážně těžké. Kdybych neustále nemáchal se silou a rychlostí, měď by mi zchladla a ztratila by svou rudou zář a— puklo to. Ingot mi pukl, což vedlo k selhání výroby a předmět zmizel.

Poprvé se z toho ingot nestal. Navíc ani na podruhé a na potřetí se mi to nepovedlo. Nasbíral jsem zhruba třicet měděných rud a teď mi zůstala polovina.

„Když tak o tom přemýšlím, lidi, co si vzali [Kovářství] nebo [Zručnost] mají [Nárůst útoku]. To znamená, že mi schází hodnota útoku, nedostatek ATK. Jelikož jsem si přibral [Nárůst rychlosti], teď jsem ve slepé uličce.

Zdá se, že když si přiberu smysl bez hlubšího rozmyslu, tak se mi to později vymstí. Ale je naprosto nezbytné vymyslet nějaký způsob, jak tenhle problém překonat.

Teď mě tak napadá, že když jsem oral pole, tak jsem na sobě měl aktivované očarování, a to se bralo jako výroba. Jinými slovy když na sobě aktivuju očarování, má to také účinek na výrobu, v tom případě...

Abych to vyzkoušel, vzal jsem do ruky kladivo a na sobě aktivoval očarování útoku.

„Oooch?! Je to lehké, vážně lehké.”

Mohl jsem tím kladivem máchat, jak jsem chtěl. Navíc jsem nebyl tak unavený. Jak jsem do kovu rytmicky bušil, ozývaly se rovnoměrné zvuky. To znamená, že očarování útoku zvyšuje to, čemu se v jiných hrách říká síla svalů. Hmm, v případě zbraní nehraje síla žádnou roli, něco jiného... ne, nebudu o tom tak hluboce přemýšlet. Každopádně můžu [Nárůst útoku] nahradit [Očarováním].

Hmm? Včera jsem pracoval na poli s očarováním rychlosti. V tom případě se počin operující s rychlostí navyšuje očarováním rychlosti.

Vyrobil jsem ingot, podařilo se mi to na počtvrté. Neohromilo mě to, ale potvrdil jsem si svou domněnku.

„Pokud se očaruju dvěma očarováními, nezvýší se mi efektivita?”

Momentálně jsem měl rozložení Smyslů nastavené takto: [Nárůst rychlosti], [Magické nadání], [Magická moc], [Očarování], [Zručnost] a [Řemeslné znalosti].

Jako první očarování útoku. Jako druhé očarování rychlosti. Rudé a žluté světlo se občas prolínalo, jak mě obklopovalo. Jo, vypadá to, že je možné mít dvě očarování. Zkusil jsem zlehka zatřást kladivem a spolu s [Nárůstem rychlosti] jsem měl pocit, že se mi paže míhá rychleji.

A takhle jsem započal páté kolo výroby ingotů.

Jakmile účinek očarování pominul, znovu jsem jej aktivoval a bušil kladivem. Jů, to je rychlost. Měď rudě zářila a jak jsem do ní silou bušil, čas od času se objevily jiskry.

Šlo to dobře až do půlky. Výroba ingotu chce čas. Příliš jsem se soustředil na udržování očarování a v půlce mi došlo MP. Chvíli potom jsem selhal.

„Hmm. Pokud to chci dělat takhle, měl bych zvýšit level u Magické moci. Takhle nebudu schopný vyrábět lepší ingoty než železné. Nakonec si přece jenom budu muset přibrat [Nárůst útoku]?”

Jak jsem čekal, než se mi obnoví MP, založil jsem si ruce na hrudi a přemýšlel. A pak jsem si vzpomněl, že jakmile řemeslníci něco jednou vyrobí, tak už potom můžou vyrábět předměty zkratkou pomocí dovednosti.

Takže jsem mohl vyrábět Měděné ingoty. Aach, před chvilkou jsem promarnil těch pět měděných rud.

Jak technika smyslu [Zručnosti] spolkla hromádku rud, spotřebovalo to MP. Tak nějak je to neuspokojivé.

Ale vzalo mi to skoro 20% MP. Už jsem dobře věděl, jak praktické jsou [Mísení] a [Syntéza]. Momentální level mé [Magické moci] je 19. Měl jsem tolik MP, a přesto to spotřebovalo tolik. Jinými slovy čím víc MP si to vezme, tím je kov kvalitnější.

Stejně jako u leštění i u ingotů je tu možnost neúspěchu.

Nedokážu dobře používat smysl [Zručnosti] a bušit kladivem dostatečně dobře, abych vyráběl různé věci.

Ani když budu přemýšlet o nějakém jasném řešení, tak se nedá nic dělat. Musím si zvýšit level u [Zručnosti] a [Magické moci]. Potom možná budu moct pracovat s lepšími kovy.

Další je Cínový ingot. A potom nakonec Železný ingot.

Pracoval jsem ručně, zatímco jsem se posiloval očarováním. I když je to jenom hra, paže mám ztěžklé a kvůli žáru z výhně mi je horko. Nevěnoval jsem tomu žádnou pozornost a dál nevinně bušil kladivem.

Puklo to; hotovo; hotovo; puklo to. Takhle jsem to opakoval a konečně jsem vyrobil pár ingotů.

Nějakou dobu mi to zabralo, ale byl jsem schopný vyrobit malé množství ingotů.

Měl jsem dva Železné ingoty, ostatní se mi nepovedly. Dva Měděné ingoty a čtyři Cínové ingoty.

[Magické nadání] bylo na 17, [Magická moc] vzrostla na 20. Protože jsem operoval s dvěma očarováními, [Očarování] se dostalo na 19. Myslím, že jsem na stejné úrovni jako obyčejně rostoucí čaroděj.

Teď když tak o tom přemýšlím, spotřeba MP nebyla ze začátku nijak pěkná a nijak moc se to nezměnilo, ale i tak [Magická moc] se mi zlepšila, takže teď mám přístup k dříve nepřístupným věcem. Když to spojím s [Jestřábím zrakem], můžu tím vykompenzovat krátký dosah.

Díky tomu, že jsem řádně vyráběl ingoty, moje [Zručnost] vzrostla na 10.

„Ačkoli mi Myu řekla, abych si změnil Smysly, já je mám celkem rád,” zašeptal jsem omámeně. Fu, jsem spokojený. Byla to celkem zábava. Příště vyzkouším udělat nějaké šperky. A odhlásil jsem se.
-----------------------------------------------



Hlavní stránka novely
Seznam postav

<Předchozí>...<Následující>

7 komentářů: