sobota 12. října 2019

KY - kapitola 2


Kapitola 2 – Přijatá nabídka


Loren v duchu věděl, co to jsou goblinové.

Goblinové byli ošklivá stvoření. Jejich barva se pohybovala od zelené k tmavě zelené a byli velikosti dítěte.

Dali se najít skoro všude a rychle se množili.

Byli to divocí netvoři, ale měli nízkou inteligenci a nebyli ani tak silní.

Ale jejich vysoká míra množení a početní síla se nedala podceňovat.

Bylo nepopiratelné, že se goblini mohli pářit a množit téměř s každým živým stvořením, co mělo pohlavní orgány, a že byli plně dospělí během pár dní.

Ačkoli je noví dobrodruhové lovili každý den, nejevili žádné známky vyhynutí.

„Není divu, že říká, že to je snadná zakázka,” pomyslel si Loren, jak se díval na zbytek členů družiny toho mladého muže, co vypadal na šermíře.

Jméno toho mladého muže bylo Sarfe.

Sám byl v profesi dobrodruha celkem nový a snil o tom, že se stane hrdina. Zatímco Sarfe dál mluvil o svých snech, Loren navzdory jejich podobnému věku nechápal, kvůli čemu byl Sarfe takhle optimistický. Jak Sarfe tlachal, Loren se rozhodl nevěnovat mu moc pozornosti.

Vedle Sarfeho seděla dívka s krátkými hnědými vlasy, co byla oblečená jako zloděj. Dívala se na Sarfeho, co pořád mluvil o svém snu, že se stane hrdina, se zářivýma očima a mírným uzarděním.

Loren si vybavil, že se jmenovala Naron.

Byla to Sarfeho kamarádka z dětství a odešla ze své vesnice spolu se Sarfem, aby se stala dobrodruhem. S mrštnými pohyby a zručnými prsty byla zloděj družiny.

Ačkoli se ta třída nazývala zloděj, nebyli to zločinci.

Třída dobrodruha jménem 'zloděj' byla naprosto jiná od zločince 'zloděje' a u dobrodruhů bylo legální představit se jako 'zloděj'.

Jejich prací bylo najít a vyřadit z provozu pasti a také otevírat zámky. Loren neměl ponětí, proč se té třídě říkalo 'zloděj' stejně jako u zločince 'zloděje'.

„Hádám, že nedokázali pro tu třídu vymyslet dobré jméno,” pomyslel si Loren, jak přesunul pohled na dalšího člověka.

Vedle zloděje byla kouzelnice v modré róbě a vedle sebe měla opřenou hůl. A poslouchala Sarfeho se znuděným výrazem.

Ačkoli se chovala, že ji Sarfe otravoval, Loren viděl, že při každém pohledu na Sarfeho si z očí shrábla své blonďaté vlasy a tiše si povzdechla.

Bylo očividné, že jenom předstírala otrávenost a že ji Sarfe velmi zaujal.

Jmenovala se Oxy a ačkoli Sarfeho neznala tak dlouho jako Naron, setkala se s nimi v den, kdy se Sarfe a Naron stali dobrodruhy. A vytvořili spolu družinu.

Byla zhruba ve stejném věku jako ti dva, ale vystudovala školu pro mágy a její hůl toho byla důkazem.

Sarfe řekl Lorenovi, že byla schopná použít 3 kouzla denně, ale Loren neměl ponětí, jak to bylo impresivní, protože během svého žoldnéřského období neznal žádné mágy.

Mágy si obvykle najímala šlechta nebo královská rodina a ti, které si nikdo nenajal, byli obvykle dobrodruhové. Loren neznal nikoho, kdo by byl mágem a zároveň žoldnéřem.

Jelikož mu to Sarfe řekl tak hrdě, usoudil, že 3 kouzla denně musel být výjimečný počin, ale přemýšlel, jestli může být člověk, co dokáže použít jen 3 kouzla denně, vůbec užitečný.

Jelikož Loren nechtěl, aby ho družina nenáviděla, rozhodl se, že to nahlas neřekne.

Loren věřil, že k tomu, aby jako žoldnéř přežil, bylo třeba, aby četl mezi řádky a nevytvářel špatnou atmosféru.

Pak se Loren podíval na posledního člověka.

Vedle Oxy seděla dívka, co na sobě měla bílou kněžskou róbu a co měla své černé vlasy svázané v ohonu.

Jmenovala se Lapis.

Jako kněžka sloužila bohu znalostí a neustále po Lorenovi házela omluvné pohledy a komplikované úsměvy.

Sarfe ji také pozval, aby se přidala k družině, a znala je déle než Loren, ale méně než Oxy.

Plnohodnotným knězem se stala teprve nedávno, ale místo aby pracovala v kostele, stala se dobrodruhem, aby viděla, jaký svět byl, a získala zkušenosti.

Kněží se modlili ke svým božstvům, aby vykonala božská umění. A Lapis rozpačitě řekla Lorenovi, že její dovednosti v božském umění nebyly tak skvělé a že je mohla použít jen dvakrát denně.

Loren nechápal, proč se chovala rozpačitě, ale předpokládal, že to bylo proto, že nemohla používat božská umění tak často jako ostatní kněží.

Podle Lorenových znalostí to bylo stejné jako u mágů, téměř žádný kněz nepracoval jako žoldnéř.

Obvykle pracovali v kostele a těch pár, co vyšlo z kostela, by ochotně nepracovalo jako žoldnéři.

Loren božské umění nikdy neviděl, ale mnohokrát si pomyslel, jak by bylo pro družinu výhodné, kdyby měli kněze, co dokáže použít božské umění, které dokázalo vyléčit zranění a otravy.

V této chvíli si Loren myslel, že se Sarfe už znaví mluvením, ale když viděl, že byl pořád v tom, přerušil ho slovy: „Můžeme si teď promluvit o zakázce?”

Loren si v duchu povzdechl, jak se díval na Sarfeho, co vypadal zklamaně, že ho někdo zarazil v řeči. A ty dvě dívky se po Lorenovi také ošklivě podívaly.

Ačkoli měl Loren málo peněz, nemohl ze sebe setřást pocit, že se přidal k družině, se kterou bylo těžké pracovat.

Jedním problémem bylo to, že Loren se zrovna stal dobrodruhem a neměl vůbec žádné zkušenosti, ale zbytek družiny jich neměl o moc víc než on.

Druhým problémem bylo, že všichni ve družině kromě Sarfeho byly ženy.

Družina byla vyvážená, co se tříd týče, ale nebyla vyvážená v pohlaví.

V žoldnéřské družině obvykle nebyly žádné ženy.

Loren od jednoho svého bracha slyšel, že to bylo tím, že jen málo žen se stalo žoldnéři, a v družinách se ženami byla vysoká šance, že dojde k problémům.

Byla to celkem hrubá poznámka o ženách, ale Loren viděl, jak se družiny kvůli ženám rozdělily nebo přímo rozpadly, a tak si myslel, že to nebyla historka bez jakéhokoli důkazu.

Pokud zohlednil toto, byla to družina s vysokou šancí, že dojde k problémům.

Ale Loren se přesvědčil, že s nimi nebude dlouho, a znovu se obrátil na Sarfeho.

„Jen říkám, že když tu budeme mluvit, peníze nám to nevynese. Na rozdíl od vás nemám moc peněz, s kterými bych mohl pracovat, takže si chci promluvit o práci. Je v tom problém?”

„Ne, máš pravdu. Když jsme se teď představili, přejděme na podrobnosti práce,” odpověděl Sarfe. Ale přerušila ho náhlá stížnost od Naron.

„Hele, Sarfe, vážně tohohle chlápka vezmeme s sebou? Býval žoldnéř. Vážně si myslíš, že je v pořádku pozvat do družiny chlápka, co by pro peníze udělal cokoli?”

„To je nedorozumění,” pomyslel si Loren, ale nepromluvil a nepopřel ten předchozí komentář.

To proto, že vlastně byli žoldnéři, co by pro peníze udělali cokoli.

Ale pokud by se někdo zeptal, jestli taková byla většina žoldnéřů, Loren by řekl, že to tak nebylo.

Většina žoldnéřských družin včetně té, v které byl Loren, si vybírala, jakou práci vzít a jakou ne.

Ačkoli byla pravda, že nebylo moc žoldnéřských družin, co by pro peníze udělalo cokoli, také byla pravda, že žoldnéři měli špatnou pověst kvůli družinám, co pro peníze udělaly cokoli.

Špatná pověst byla jedna z věcí, co velmi pravděpodobně dávala vzniknout zkazkám a drbům.

„Naron, souhlasila jsi, že seženeme dalšího člověka, co se mnou bude v přední linii, vzpomínáš?” řekl Sarfe.

„To ano, ale může to být někdo jiný a ne tenhle chlápek, ne?” odpověděla Naron.

Ale pak Oxy řekla: „Nedá se nic dělat. Jsme družina s velmi málo zkušenostmi a většina dobrodruhů se k nám nebude chtít přidat. Ale jelikož má zkušenosti z boje, alespoň bude naší družině užitečný.”

„To je pravda, ale stejně... No, co si myslíš, Lapis?” řekla Naron, nebyla připravená se vzdát.

Lapis se podívala na Naron, pak na Lorena, pak naklonila hlavu ke straně a řekla jí: „Nepřijde mi jako špatný člověk.”

„Haaaaa, jsi tak naivní. To říkáš proto, že nevíš, jací jsou žoldnéři,” povzdechla si Naron.

„No, je pravda, že jsem vyrostla v kostele a nevím, jací jsou žoldnéři, ale mám důvěru ve svou schopnost lidi posoudit.”

„Nežádám vás, abyste mě přijali do družiny,” přerušil je Loren, „jen vás žádám, abyste to se mnou vydrželi během této jedné zakázky.”

„Mě nevadí tě přijmout do družiny, pokud to nevadí tobě,” řekl Sarfe.

Ale Loren mu neodpověděl. Neměl v úmyslu zůstat v družině, kde ho členové nebudou mít rádi. Věděl, že kdyby zůstal v takové družině, nic dobrého by mu to nepřineslo.

Už se rozhodl, že jakmile vydělá dost peněz, odejde od nich a bude pátrat po jiné družině, ke které se bude moct přidat.

„Ta zakázka je od vesnice a chtějí, abychom ulovili gobliny, co se objevili v oblasti. Vesnice je odtud zhruba 3 dny pěšky,” pokračoval Sarfe.

Ale Naron řekla: „Je to vesnice Ain, ne? Pokud jdeme tam, proč jsi vzal zakázku na lov goblinů a ne nějakou jinou zakázku?”

Zatímco se Sarfe škrábal ve vlasech s nepříjemným výrazem, Oxy řekla: „Myslíš průzkum těch nedávno objevených trosek? Gilda by nás rozhodně nenechala vzít takovou zakázku. Je jasné, že o to požádají zkušenější dobrodruhy.”

„Ale tímhle tempem nikdy nebudeme moct přijmout dobré zakázky,” stěžovala si Naron.

„No tak, Naron, jen musíme mít trpělivost. Jakmile dokončíme pár takových zakázek jako tahle, budeme mít dobrou pověst a pak nás Gilda nechá přijmout lepší zakázky,” řekl jí Sarfe a Naron už nic dalšího neříkala.

„To je ale neorganizovaná družina,” pomyslel si Loren, ale byl rád, že konečně budou moct pokročit.

„Takže máte nějaké ponětí, kolik tam je goblinů nebo jak velká jejich horda je?” zeptal se Loren.

„Nejsem si jistý. Evidentně je pár lovců z vesnice vidělo v lese, ale hned poté utekli rovnou zpět. Ale jsou to jenom goblini, není se čím trápit,” odpověděl Sarfe bezstarostně.

Ačkoli Lorena trápil Sarfův bezstarostný přístup, také byla pravda, že nebylo tak těžké se s gobliny vypořádat, a tak se rozhodl nic dalšího neříkat.

Sarfe pokračoval: „Byl bych rád, kdybychom vyrazili zítra, pokud s tím není žádný problém.”

„Hmmmmm, zdá se to v pohodě.”

„Takže je v pořádku, že se všichni připravíme na cestu a sejdeme se zítra ráno před východní bránou?”

Proti tomuto návrhu neměl nikdo žádné námitky.

Loren se pak znovu vrátil myšlenkami ke své peněžence.

Už tam skoro nic neměl, ale bylo toho dost, aby si koupil zásoby na 6 dní. To znamenalo, že mu peníze dojdou, ale byl si jistý, že budou schopní si po cestě ulovit něco k jídlu.

Pak si pomyslel, že možná bude v pohodě obětovat jídlo nebo dvě, aby si koupil deku. S těmito myšlenkami se družina rozešla, aby se připravila na cestu ráno.
-----------------------------------------------

~ Na první dojem na mě družina nijak moc nezapůsobila... Být na Lorenově místě, okamžitě se pakuju, takový přístup! ~


Hlavní stránka novely


<Předchozí>...<Následující>

7 komentářů:

  1. Souhlas, připomíná mi to první díl Zabijáka goblinů. Děkuju za překlad.

    OdpovědětVymazat
  2. ďakujem, presne ako píše Tomáš, pokiaľ z textu zmizme Loren je to ako začiatok Goblin Slayer

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jo podla mna Sarf tam zarve a holky ostanu na krku Lorenovy. Dakujem za preklad.

    OdpovědětVymazat
  4. Tuším sme tu všetci videli Goblin Slayera. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jo až na Lorena vykradený začátek Goblin slayera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono by to klidně mohlo být i naopak. Obě novely jsou z roku 2016 a těžko tedy říct, kdo koho vykradl.

      Vymazat