pondělí 26. srpna 2019

OSO - kapitola 6 (1)

Kapitola 6 – Trionský prsten a Hodnota informací 


A následujícího dne poté, co jsem se poučil ze včerejška, jsem se rozhodl celý den nevycházet z města. Ne, nemám v plánu se stát extrémním introvertem, jenom si hodlám vydělat peníze, abych si mohl koupit luk.

Ačkoli mám spolehlivý zdroj peněz z Modrých lektvarů, neměl jsem nic jiného, takže mě napadlo, že bych se pokusil prodat domácí šperky.

Co se týče mých pocitů, bylo to něco jako: bylo by pěkné, kdyby se to prodalo.

Díky bonusu DEX ze zbroje klesl počet selhání při leštění drahokamů a byl jsem schopen vytrvale pracovat; pokusil jsem se pokročit k další fázi.

To jest zpracování Kvalitní železné rudy.

„Chci vyzkoušet limit přenosné výhně a taky chci vyrobit jednorázový kousek vybavení jedinečný pouze pro mě.”

Ovlivnilo mě to, co řekli Magi a Lyly. Vzplanula ve mně touha vyrobit něco jedinečného a tohle byl výsledek. Vložil jsem do výhně Kvalitní železnou rudu, co jsem si připravil Alchymií, a proměnil ji na ingot.

Aplikoval jsem na sebe očarování a dál jsem máchal kladivem a bušil do ingotu. A dokončil jsem první. Jelikož mám vysoké DEX, zvýšil se počet úspěchů při výrobě. Vlastně to bylo vážně zjevné, bylo to snadné.

Dokonce i železo jsem vyrobil s broukáním a dál jsem vyráběl další a další Kvalitní železné ingoty jako na běžícím pásu.

Do teď tak moc zápolil, protože leveloval. Přece jen to vypadá, že cesta krveprolití je cesta silných. Řemeslné schopnosti nízkého řádu byly v pohodě, ale při vyšším řádu bylo velmi cennou zkušeností vyrobit něco vlastníma rukama. Poměr úspěchu byl také vysoký.

A tak jsem vyrobil vlastní prsten.

Změnil jsem jeho jméno a styl, barvu jsem změnil na černý kov, aby se hodil k mému černému oděvu. Tři prsteny protínal peridot na lůžku uprostřed.

Účinek drahokamu byl nárůst obrany. Minimum bylo +1, pro drahokamy malé velikosti +2, pro střední velikost +3. Prsten, co jsem dneska vyrobil, se nedal srovnávat s těmi, co jsem vyrobil předtím.

Trionský prsten [Vybavení]

DEF +9


Horní limit Kvalitní železné rudy byl +6, takže to byl celkem kvalitní šperk.

Pomyslel jsem si, že i úroveň mých Smyslů krásně stoupá, a podíval se na ně. Zdá se, že se [Očarování] dostalo na 30.

[Smysl [Očarování] dosáhl levelu 30 nebo výše. Použít 3SP na [Čarovné umění]?]

Hmm. Zdá se, že jsem získal Smysl, co vidím poprvé. Jelikož celkový počet mých SP nedosáhl 20, musí to být růst Smyslu.

Popis [Čarovných umění] byl: počet typů očarování se zvýší, uvolnění živelných podmínek, atd....

To první znamenalo, že jsem měl tři další očarování včetně očarování INT. Když mám očarování INT, význam mé existence významně vzroste, neboť budu schopen posílit zadní voj. A co se týče toho druhého, to jsem nevěděl. Neznal jsem ty neznámé podmínky.

Pak popis pokračoval:

——Očarování předmětu.

„...To jako vážně. Pokud budu moct předem zesílit věci, bitvy budou snadné. Na co jiného se to dá použít kromě vybavení?”

Jak jsem tu schopnost získal, byl jsem natěšený.

Ve sloupečku schopností Očarování... oooch?!! Najednou to vzrostlo. Zvýšení magického útoku za pomoci [Inteligence] a zvýšení magické obrany za pomoci [Mysli]. Kromě toho se tam objevila také 《Kletba》, co snižovala zacílenou statistiku.

Navíc tam přibyly dva nové typy, a to 《Očarování schopností》 a 《Očarování předmětu》.

„Co to je, 《Očarování schopností》... dá se aplikovat jedna z mých schopností do předmětu. Hej, to pro mě není vůbec žádná výhoda! Tohle se používá na to, abych strčil svoje schopnosti do vybavení druhých!”

To druhé pro mě bylo řádně výhodné.

„《Očarování předmětu》. Tímto může hráč očarovat předmět. Takže pokud to aplikuju na předměty, tak se prodají! 《Očarování předmětu》——Očarování rychlosti.”

Okamžitě jsem použil očarování předmětu na šperk.

Prsten [Vybavení]

DEF+5 / Dodatečný účinek: Očarování ATK


Dokázal jsem to a pak jsem se v dobré náladě pokusil aplikovat druhé očarování, ale prsten se rozbil.

„Aach... fuu. Aha. Kdybych mohl předměty očarovávat donekonečna a bez rizika, tak bych tam dal dvojité, trojité očarování.”

Jelikož to byly předměty, které jsem měl v úmyslu prodat a ne použít, tak jsem ten experiment opakoval.

„Jestlipak tam kromě očarování můžu dát i kletbu? No, pojďme na další experiment. 《Očarování předmětu》——Kletba na obranu.”

Spolu s černým zazářením na statistice prstenu přibylo [Kletba DEF].

„Jůů, není to prokletý předmět? Když tak o tom přemýšlím. 《Očarování předmětu》——Kletba na rychlost.”

Přece jen se to rozbilo. Dál jsem použil očarování, kletbu a očarování. V tomto pořadí.

Mnou vyrobený Trionský prsten. No vážně. Tenhle efekt je nemožný.

Trionský prsten [Vybavení]

DEF+9 / Dodatečný účinek: Očarování ATK, Očarování SPEED, Kletba MIND


S tímhle můžu u mágů ignorovat útok a zlepšit magický útok a také obranu.

Proč se ten předešlý prsten rozbil, když jsem na něj aplikoval dvě očarování? Možná to je tím, že materiál má své omezení tolerance. Jinými slovy v závislosti na materiálu může předmět snést méně nebo více. Pokud se zvýší kvalita materiálu, nebudu muset aplikovat negativní kompenzaci s kletbou. Navíc pokud aplikuji stejnou kletbu jako očarování, pak se navzájem vyruší. To znamená, že tohle pravidlo mi umožňuje svobodně měnit očarování na vybavení.

Jen tak mimochodem u jídla a spotřebních předmětů to nešlo. Okamžitě se rozbily a zmizely.

Přemýšlel jsem, jak by to fungovalo, kdybych aplikoval očarování útoku na kameny a ingoty. Kdyby se to zkombinovalo se Smyslem Vrhu, nezvýšila by se jejich útočná moc?

„Počet možností se mi zvýšil. No, to je prozatím všechno. Teď když vím, jaké to má podmínky, a že se to nerozbije, tak vím, že to je magie a ne řemeslo.”

Ech? Když už jsme u toho, to jsem jediný člověk, co kdy [Očarování] až tak vyleveloval? Abych si na tu otázku zodpověděl, zkontaktoval jsem Magi.

„Magi, můžu chviličku?”

[„Copak, Yun? Znovu mi přijdeš donést lektvary?”]

„Ano, zastavím se. A potom bych si chtěl také o něčem promluvit.”

[„Dobře. Budu tě čekat.”]

Zamířil jsem tam poklusem. Ačkoli jsem běžel vybavený šperky, co jsem podrobil očarování SPEED, zdálo se, že normální očarování a očarování předmětu jsou dvě různé věci, a měl jsem o něco větší rychlost.

Kvůli tomu jsem několikrát málem naběhl do lidí. V půli cesty jsem začal kráčet svižným tempem. A v případě očarování předmětů nedocházelo k žádnému sálání světla.

„Magi, ahoj.”

„Ach, přišla jsi. Tak se vrhneme na lektvary?”

„Tak jo.”

Jako obvykle jsem prodal Modré lektvary, abych něco vydělal. Kvůli bonusu DEX se počet selhaných lektvarů snížil. Také jsem rozšířil pole a uvažoval, že začnu vyrábět Detoxikační lektvary a Paralytické lektvary.

„Yun, jak na tom momentálně jsi?”

„Postupně se to zlepšuje. Taky se zdá, že DEX má vliv na korekci luku.”

„Aach, konečně ses dostala tak daleko. Co jiného čekat od mé učednice.”

Ne, s naším vztahem mistra a učedníka to nemá co dělat. Taky promluvila, jako kdyby o tom už věděla.

„Tys to věděla?”

„Kdo si myslíš, že jsem? Kovářka Magi. Během beta verze jsem s Cloudem a Lylym prozkoumala charakteristiky různých Smyslů. Hledali jsme optimální korekce a bojové pozice.”

„Pokud jsi to věděla, tak jsi mi to mohla říct.”

Rukou udělala jedno gesto a omluvila se.

„Neudělala jsem to naschvál, abych na tebe byla ošklivá. Jen o tom popřemýšlej. Jaké by to bylo, kdybych tě všechno naučila? Nebylo by to to samé, jako kdyby ses podívala na návod na internetu?”

„No, to je pravda.”

„A taky nesnáším lidi, co se až příliš spoléhají na druhé. A lidé, co hledají sami sebe, jsou mou pýchou. Dávám rady lidem, co za mnou přijdou nebo s kterými vyjednávám. Takové zajímavé děti jako ty vítám. Co nesnáším, je chátra. Lidi, co se všechno chtějí naučit od druhých; lidi, co sledují návody na internetu, aby se chvástali, že jsou NEJLEPŠÍ. To popírá ten koncept Jenom Jeden, to si myslím.”

„To jsou přísná slova.”

„No, i informace jsou určené ke vzájemné výměně. I já jsem si koupila informace o předmětech a netvorech výměnou za nejlepší zbraně a brnění.”

Byl jsem jí za její slova, za slova špičkového řemeslníka, vděčný. Ach jo, musím si vydláždit vlastní cestu.

„Vypadá to, že je třeba, abych ti zaplatil za tu pokročilou lekci.”

„Ahahaha, zase takový ďábel nejsem. Budu spokojená, když se v budoucnu staneš kolegou řemeslníkem, Yun.”

„Tak za to, že jsi mě takhle vypiplala, ti dám tenhle prsten. Dneska se mi konečně podařilo ho vyrobit z Kvalitní železné rudy.”

„Ooch?! Konečně ses dostala na tuhle úroveň. Já zrovna teď pracuju s ocelí. A taky se stříbrnými výrobky.”

„No, vypadá to, že mám před sebou pořád dlouhou cestu. Tak tady máš. Snažil jsem se ze všech sil.”

Sundal jsem si z prstu Trionský prsten a předal jí ho. Pořád jsem jako řemeslník neměl dostatečnou sebedůvěru.

„Tak jdu vydělávat další peníze.”

„Jo. Zatím. Budu ten dárek opatrovat.”

Vyšel jsem z obchodu a když jsem se rozběhl, Magi spěšně vyskočila z obchodu. Ale jelikož já už začal běžet, nevšiml jsem si toho.

„Ach jo, proč odešla a nechala to jen tak? Takový šperk jsem ještě nikdy neviděla,” zamumlala Magi neslyšným hlasem.




Abych si zajistil víc peněz, za peníze, co jsem měl, jsem rozšířil pole. Když jsem koupil páté dodatečné pole, cena vzrostla na desetinásobek. Navíc tam byl ještě poplatek za koupi přilehlého pozemku.

Počet polí, co jsem měl, vzrostl na šest. A počet rostlin, co jsem mohl vypěstovat, vzrostl na sto dvacet. Navíc jsem si koupil předměty nezbytné pro Mísení a nakonec mi zbylo jenom 10kG.

„I když jsem se před Magi choval tak velkolepě, jsem zase švorc.”

Vylepšit si zbraň a brnění, také si koupit vlastní obchod. Cesta přede mnou byla dlouhá. Ale předtím... abych mohl vyrábět šperky, potřeboval jsem kvalitnější výheň.

Výheň, co mohla zpracovávat ocel, stála 80kG. Výheň ještě o řád výš stála 800kG.

„Přemýšlím, jestli s těmi zbývajícími penězi můžu něco udělat?”

Prohlížel jsem svůj inventář. Předměty, co mou inspekcí neprošly, jsem zničil. Koutek mého inventáře zabíraly i náhodně očarované šperky.

Kromě toho jsem mohl použít akorát maso a jed stonožky... když už jsme u toho, zapomněl jsem na tu zkamenělinu.

„Poplatek za identifikaci je 5.000G za předmět. Pokud Magi zanesu lektvary, dostanu nějaké peníze. Tak to pojďme proměnit na předmět. Ehm, takže kam se to nosí?”

Pokud se nepletu, musím ji ukázat NPC jménem Geolog. To jsem si vybavil. Nevěděl jsem, kde je, ale pokud se zeptám NPC ve městě a prohledám to tam, tak by to mělo být v pořádku.

Na centrálním náměstí jsem se zeptal prvního NPC, zdá se, že Geolog je v severní čtvrti. Zeptal jsem se toho NPC na přesnou lokaci a zamířil tím směrem. Když jsem dorazil, z nějakého důvodu jsem stál před starožitnictvím.

„Hele, hele, zkameněliny jsou zkameněliny, ale proč má zkameněliny na starost starožitnictví.”

„Dobrý den, mohu vám nějak pomoci?”

Objevil se tam muž v omšelé vestě a rozčepýřeným vrabčím hnízdem místo vlasů.

„Dá se tu identifikovat zkamenělina?”

„Jo, kromě toho obchoduji se starožitnostmi. Čas od času tu mám vážně výhodné obchody.”

Jak jsem se rozhlédl po předmětech v obchodě, většina vypadala spíš jako ozdoby než předměty užívané v boji. Před názvy některých z nich bylo napsáno „Rozbité”.

„Pro dnešek jenom identifikace. Tohle tady.”

Vytáhl jsem z inventáře peníze a položil je vedle zkameněliny.

„Jistě. Přijímám. Takže se na to podíváme.”

Z náprsní kapsičky si vytáhl monokl a podíval se skrz něj na zkamenělinu. Jak jsem ho tak viděl, skoro bych to mohl použít jako námět pro výrobu šperků.

„Identifikováno. Tohle je Semeno.”

„Semeno? Takové to, co se seje na polích? No, to mi přijde vhod.”

„Co, ty jsi rolník? Tohle je semeno stromu vitality. Vážně to není taková vzácnost.”

„Ech a já si myslel, že to je vzácné.”

„Je to strom, co roste v celkem vzdálené oblasti, ale dá se snadno najít v sopečných oblastech. Kde jsi tu zkamenělinu našla?”

„V nedaleké jeskyni.”

„Možná že kdysi dávno ten strom rostl i v naší oblasti. Pokud ho chceš prodat, odkoupím ho za 100G.”

„Ne, vezmu si ho. Chci ho vypěstovat.”

„Není to nezvyklý strom, ale pokud zakoření, každý den ponese ovoce. Z dlouhodobého hlediska možná budeš moct sklízet.”

A tak jsem získal Semeno Stromu vitality.

Ačkoli jsem se spěšně vrátil na pole a pokusil se ho zasadit, bohužel jsem na to ještě nebyl připravený. Soustředěně jsem máchal motykou na třech nových polích.

Pod modrým nebem jsem pracoval na poli, zatímco ze mě sálalo rudé a žluté světlo. Díky bonusu ze šperků jsem měl stejnou výkonnost jako polní traktor.

Bylo to snadnější než dřív, ale jak se dalo čekat, nějakou chvíli to zabralo. Nebyl jsem schopen připravit si finance prodejem šperků. Ale teď na polích pěstuju materiál na Vyšší lektvary a MP lektvary a mám vyhlídky na stálou výrobu Detoxikačních lektvarů a Paralytických lektvarů.
-----------------------------------------------

~ Jojo, až se jeho kamarádi dozví, že už má šest polí... Ale na druhou stranu rozšiřuje sortiment. A z toho jeho Trionského prstenu bude ještě poprask! ~


Hlavní stránka novely
Seznam postav


<Předchozí>...<Následující>

7 komentářů:

  1. děkuji :-) za mě musim říct, že je to čím dál zábavnější :-). PS: snad tě pak ukecáme i na překlad zbytku knih :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc. Určitě od něj můžeme čekat ještě velký (trochu divný) věci. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Sebere každou zbytečnost nad kterou ostatní ohrnují nos a to co nikdo neviděl ale chtěl by jen tak rozdává, nechápu jak to že se mu peníze vyhýbají. Děkuju za překlad.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju, jeto pořád zábavnější a zábavnější, moc si to užívám.

    OdpovědětVymazat
  5. ďakujem, tak akosi očakávam, že tie jeho prstene nebudú len tak "obyčajné".
    Ale zase je zábava sledovať ako "plače" nad nedostatkom peňazí, no len čo nejaké zarobí, hneď ich investuje na rozšírenie svojej živnosti a znova narieka, že je finančne "na suchu".

    OdpovědětVymazat