čtvrtek 5. března 2020

Japonské karí (recept)

Chicken Curry with white rice on the plate.



Suroviny:
500g kuřecího (či jiného masa dle výběru)
2 mrkve
2 cibule
2 brambory
2 stroužky česneku
0,5 lžíce strouhaného zázvoru
1 jablko
1 lžíce medu
krabičku kari bujónu (lze koupit zde anebo připravit doma viz dále)
1,5 lžíce sójové omáčky
1 lžíce kečupu
sůl, pepř, olej, voda nebo kuřecí vývar

Příprava:
Maso nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Mrkve nakrájíme na klínky a cibule na osminky.
Brambory nakrájíme na kousky (cca 1,5 cm) a necháme 15 minut ve studené vodě, aby se zbavily extra škrobu. Zázvor nastrouháme a česnek propasírujeme.

Ve velkém hrnci na oleji (1,5 lžíce) osmažíme cibule, až zesklovatí. Přidáme česnek a zázvor. Přidáme kuřecí maso a restujeme, dokud se nezatáhne a nezbělá. Přidáme mrkve a zamícháme.

Přilijeme vodu nebo kuřecí vývar (1 litr) a přivedeme k varu. Během vaření sbíráme pěnu (velmi soustředěně jako Liza a elfí válečníci).

Jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo a přidáme do karí. Přidáme med a sůl (cca 1 lžičku) a za občasného míchání necháme probublávat na mírném ohni asi 20 minut.

Přidáme brambory a vaříme do změknutí (asi 15 minut). Kostky karí bujónu rozpustíme v trochu vývaru z hrnce a přidáme do karí a dobře rozmícháme. Dochutíme kečupem a sójovou omáčkou a na mírném ohni za občasného míchání vaříme do zhoustnutí.

Podáváme s rýží.

Domácí karí kostky:
3 lžíce másla
4 lžíce hladké mouky
1 lžíce karí prášku
1 lžíce garam masaly
0,25 lžičky kajánského pepře (pokud to chcete ostré)

V rendlíku na mírném ohni rozpustíme máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání restujeme cca 10 minut (míchejte poctivě, rádo se to připaluje), až je jíška světle hnědá.

Přidejte koření a 30 sekund míchejte na mírném plameni. Hotové množství vystačí na výše uvedený recept. Jelikož domácí karí kostky neobsahují sůl, možná bude třeba karí přisolit.

Moje poznámky:
Já se s tím nikdy moc nevykrajuju a když potřebuju mít jídlo hodně rychle hotové, prostě to nahážu do elektrického tlakového hrnce (momentálně můj nejoblíbenější asistent v kuchyni), dám zhruba poloviční množství vody a ani ne za 20 minut je mňamka hotová.
Místo medu se mi osvědčila třeba i čokoláda. Jo, zní to divně, ale na tu správnou chuť to potřebuje něco sladkého.
A jelikož je karí domácí jídlo, můžete si ho jaksepatří vylepšit podle svého (víno, máslo, hodně chilli, jogurt...)


Originální recept najdete zde:
https://www.justonecookbook.com/simple-chicken-curry/

4 komentáře:

  1. moc děkuji :-) hned jak bude čas vyzkoušim :)

    OdpovědětVymazat
  2. ďakujem za recept, už je zapísaný. Pravdepodobne cez víkend si to vyskúšam.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji už se těším až si to uvařím

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za recept. Už jsem zkoušela doma různé druhy kari a toto vyzkouším ještě tento týden.

    OdpovědětVymazat