Suroviny:
500g kuřecího (či jiného masa dle výběru)
2 mrkve
2 cibule
2 brambory
2 stroužky česneku
0,5 lžíce strouhaného zázvoru
1 jablko
1 lžíce medu
krabičku kari bujónu (lze koupit zde anebo připravit doma viz dále)
1,5 lžíce sójové omáčky
1 lžíce kečupu
sůl, pepř, olej, voda nebo kuřecí vývar
Příprava:
Maso nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Mrkve nakrájíme na klínky a cibule na osminky.
Brambory nakrájíme na kousky (cca 1,5 cm) a necháme 15 minut ve studené vodě, aby se zbavily extra škrobu. Zázvor nastrouháme a česnek propasírujeme.
Ve velkém hrnci na oleji (1,5 lžíce) osmažíme cibule, až zesklovatí. Přidáme česnek a zázvor. Přidáme kuřecí maso a restujeme, dokud se nezatáhne a nezbělá. Přidáme mrkve a zamícháme.
Přilijeme vodu nebo kuřecí vývar (1 litr) a přivedeme k varu. Během vaření sbíráme pěnu (velmi soustředěně jako Liza a elfí válečníci).
Jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo a přidáme do karí. Přidáme med a sůl (cca 1 lžičku) a za občasného míchání necháme probublávat na mírném ohni asi 20 minut.
Přidáme brambory a vaříme do změknutí (asi 15 minut). Kostky karí bujónu rozpustíme v trochu vývaru z hrnce a přidáme do karí a dobře rozmícháme. Dochutíme kečupem a sójovou omáčkou a na mírném ohni za občasného míchání vaříme do zhoustnutí.
Podáváme s rýží.
Domácí karí kostky:
3 lžíce másla
4 lžíce hladké mouky
1 lžíce karí prášku
1 lžíce garam masaly
0,25 lžičky kajánského pepře (pokud to chcete ostré)
V rendlíku na mírném ohni rozpustíme máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání restujeme cca 10 minut (míchejte poctivě, rádo se to připaluje), až je jíška světle hnědá.
Přidejte koření a 30 sekund míchejte na mírném plameni. Hotové množství vystačí na výše uvedený recept. Jelikož domácí karí kostky neobsahují sůl, možná bude třeba karí přisolit.
Moje poznámky:
Já se s tím nikdy moc nevykrajuju a když potřebuju mít jídlo hodně rychle hotové, prostě to nahážu do elektrického tlakového hrnce (momentálně můj nejoblíbenější asistent v kuchyni), dám zhruba poloviční množství vody a ani ne za 20 minut je mňamka hotová.
Místo medu se mi osvědčila třeba i čokoláda. Jo, zní to divně, ale na tu správnou chuť to potřebuje něco sladkého.
A jelikož je karí domácí jídlo, můžete si ho jaksepatří vylepšit podle svého (víno, máslo, hodně chilli, jogurt...)
Originální recept najdete zde:
https://www.justonecookbook.com/simple-chicken-curry/
moc děkuji :-) hned jak bude čas vyzkoušim :)
OdpovědětVymazatďakujem za recept, už je zapísaný. Pravdepodobne cez víkend si to vyskúšam.
OdpovědětVymazatDěkuji už se těším až si to uvařím
OdpovědětVymazatDěkuji za recept. Už jsem zkoušela doma různé druhy kari a toto vyzkouším ještě tento týden.
OdpovědětVymazat