sobota 3. července 2021

ZW - kapitola 59


Část 22 (Uchimaku Hayabusa)


Prvně jsem si všiml, že tu něco nehrálo, když jsme se v pokoji Zashiki Warashi rozhodli dát dohromady naše informace.

Zashiki Warashi a Shinobuova spolužačka Kotemitsu Madoka řekly obě stejnou historku.

Shinobu někam šel, aby zavolal policii. A jelikož se ještě nevrátil, určitě neměl moc štěstí. Odhadly, že telefony nefungovaly.

Ale...

„Můj funguje,” řekl jsem.

„Co tím myslíš?”

'Můj telefon má řádný signál.'

Bylo možné, že jim Shinobu lhal, a šel udělat něco jiného. Ale zdálo se, že to tak nebylo. Kotemitsu vytáhla svůj telefon, aby to zkontrolovala.

„Můj nemá. Nemám signál.”

„Detektive, ani můj smartphone nemá signál. Možná že to je tím, že máme jiné poskytovatele. Nemám signál dokonce ani na hovory přes wifi s pevně daným poplatkem.”

Měl jsem špatný pocit z toho, co to znamenalo.

Měl jsem dobrý nápad, co by to mohlo způsobovat. Kromě poskytovatele měl můj telefon a ty jejich ještě jeden další očividný rozdíl.

Já jsem byl policejní důstojník.

Aby se zabránilo tomu, že by se ve stavu nouze zasekly důležité informace v přehlcených telefonních linkách, existoval systém, jak ty telefonní linky uměle omezit. Mobily vlastněné policií, hasiči, záchrankou, armádou a státními pracovníky měly jiná ustanovení a mohli se spojit, i když byl ten systém aktivní.

A v tomto případě...

Lidé, co odřízli komunikaci, aby hotel izolovali, museli být...

„To nemůže být pravda...”

Zmáčkl jsem tlačítko volání na svém mobilu. Prostě jsem zmáčkl tlačítko, aniž bych zadal telefonní číslo. Když byl systém omezený, byla omezená i místa, kam se dalo volat.

A někdo to zvedl.

„Spojilo se to,” řekl jsem.

„Stačí vám to na to, abyste zjistil, kdo jsem?” zeptala se osoba na druhém konci.

„Pokud můj telefon finguje, pak to není omezení komunikace vojenského formátu. S nastavením mého telefonu by to fungovalo jen v policejním formátu. A jenom zásahovka má pravomoc ten systém aktivovat. Takže musíte být...”

„Taková úroveň informací nestačí na to, abyste určil, kdo jsem. Samozřejmě byste se mohl vždycky pokusit vystopovat toto číslo nebo analyzovat hlasový záznam.”

„Proč?” Ta otázka mi z úst vyletěla přirozeně. „Toto je systém vysoké úrovně v rámci policie. Proč by někdo dostatečně vysoce postavený na to, aby ho použil, pomáhal zločincům?!”

„Jsem si jistý, že přesně víte proč.”

„Cože?”

„To vy jste ze všech nejblíž viděl toto zhroucení zákona a pořádku. Policie se už nedokáže dál vypořádat s nejrůznějšími zločiny, ke kterým v této zemi dochází. A ty výjimky narůstají. Ti samí lidé, co páchají zločiny, které musí být potrestány, žijí mezi námi, jako kdyby byli na straně spravedlnosti.”

Na okamžik jsem neměl ponětí, co tím myslel.

Ale pak mi to došlo.

„To mluvíte o sestrách Hishigamiových?”

„Když je naše země nechala jít, čelí tím krizi. Lidé, co ví jenom zlomek z toho, co dělají, k nim vzhlíží a myslí si, že můžou dělat to samé. A tito lidé se začali objevovat a tvrdit, že jsou lovci odměn. Ale nejsou moc efektivní. Tvrdí, že 'vyšetřují', aby ospravedlnili nezákonné pronásledování nebo aby vysvětlili různé destruktivní počiny. Zanedlouho se s největší pravděpodobností budou i rozhodovat, kdo je vinen, aniž by provedli řádné prošetření, a pak vynesou amatérskou spravedlnost. Toto musíme ukončit.”

„Vážně je tak očividné, že je ovlivnily ony?”

„Vy jste výtečným příkladem.”

„To nechápu.”

„Co v tom hotelu děláte? To jste se najednou rozhodl vzít si 7 dní dovolené jen tak pro zábavu? Dovolil byste si to normálně jako státní zaměstnanec? A přesto tam jste. 'Usoudil jste, že jste nemohl udělat nic, abyste to zastavil, neboť do toho byly zapletené sestry Hishigamiové, ne?' Takový druh podivnosti se nevztahuje jenom na vás.”

„Ale jak zaplníte tu mezeru, co po tomto zůstane? Přiznám, že ty sestry nejdou úplně přesně cestou čestnosti a spravedlnosti, ale když přijde na případy, ve kterých jde o youkai, dosahují výsledků. Při současném systému japonské policie je vlastně nemožné, aby nějaký Paket zničili. Jediné, co dokážeme, je zatknout lidské zločince, co ten Paket používají. Je pro nás téměř nemožné udělat něco se smrtící youkai, co se nachází v jádru takového případu.”

A proto jakmile byl Paket sestaven, způsoboval víc a víc škody. Šířilo se to od člověka k člověku jako nová metoda podvodu po telefonu.

„Sestry Hishigamiovy bohužel potřebujeme. Nemáme schopnost ty věci přemoct,” pokračoval jsem.

'Ale to není důvod k tomu, abychom nad sestrami Hishigamiovými přimhuřovali oči.'

Odpověděl okamžitě.

Neváhal ani na okamžik.

„My jako japonská policie máme povinnost zastavit zločiny ještě před tím, než k nim v této zemi dojde, a vyřešit případy, ke kterým už došlo. Na okolnostech nezáleží. I kdyby sestry Hishigamiovy věděly o jediném způsobu, jak zastavit asteroid, co se měl srazit ze Zemí, neměli bychom na výběr a museli bychom je zatknout, jen co by porušily zákon. To je naše povinnost policie.”

„...Takže jste o tom vůbec nepopřemýšlel?”

„Je to právě proto, že přemýšlíte až příliš, že se jim tak snadno podvolujete.”

„Takže nemáte nic, čím zaplníte tu mezeru, co zůstane po sestrách Hishigamiových?! Víte, počet obětí v incidentech, co mají spojitost s youkai, v zemi rapidně stoupne, ale stejně hodláte sestry Hishigamiovy eliminovat, protože je prostě nenávidíte za to, že se vměšují do věcí policie?!”

„Nemyslíme si, že toho můžeme dosáhnout normálními metodami. Bylo by velmi obtížné spolehlivě eliminovat sestry Hishigamiovy prostředky, které máme k dispozici.”

'Zatraceně.'

'Vůbec mě neposlouchá.'


„Ale okolnosti se naklonily v náš prospěch. Upřímně řečeno je velký problém, že v zemi operuje taková organizace, ale s nimi se vypořádáme později. Sestry Hishigamiovy mají prioritu. Prozatím musíme jen opatrně zasáhnout do konfliktu mezi různými aspekty okultna.”

„A abyste to udělal, nemáte žádný problém se zabíjením lidských bytostí a možným budoucím úmrtím dalších lidských bytostí?”

„A co že nemám?”

'Pak jste jeden z těch zločinců, co nenávidím.'

Nedostalo se mi žádné odpovědi.

Spojení se najednou přerušilo. Zkusil jsem vytočit pár nouzových čísel, ale už jsem se nikam nedovolal. Museli moje číslo odstranit z komunikačního systému omezení.

„Vzdalte se od okna. Odejít z tohoto hotelu bude pravděpodobně obtížné.” Prostě jsem svůj závěr uvedl ostatním v místnosti. „Tento hotel je pravděpodobně v obklíčení zásahovky. Nejenom že tu došlo k nějakému incidentu, co má spojitost s nebezpečnou youkai, ale jsou tu i nějací další lidé, co to chtějí využít k vlastnímu prospěchu.”
-----------------------------------------------



1 komentář: