pátek 2. dubna 2021

ZW - kapitola 32


Část 6


Přiblížila jsem se k uzamykatelným skladovým jednotkám zepředu, způsobila trochu potíží a pak se vrátila k autu pro své vyšetřovací nástroje. Byla to otrava, ale ty nástroje byly příliš delikátní, abych je s sebou měla na své divoké jízdě.

Ze satelitního telefonu, co jsem nechala v autě, jsem slyšela hlas té řádné mladé slečny.

„Co se stalo?”

„Letní otrava jídlem dokáže být celkem děsivá. Ale hádám, že je jen otázkou času, než na to dojde, když se sejde banda špinavých chlapů a jí na takovém nehygienickém místě takovou bufetovou stravu.”

„...Použila jsi zbraň k omráčení?”

„Nebuď hloupá. To by zanechalo spáleniny a prozradila bych se. Struny a dráty také zanechávají očividné stopy. Já doporučuju široký gumový pás.”

„Nechápu, jak se ti to mohlo povést jenom s tím. Jsi si jistá, že se až příliš nespoléháš na paranormální jevy?”

„Nepožírá mě to nebo tak něco, takže se nemusíš bát, mladá slečno.”

Bylo spoustu věcí, co jste mohli provést člověku v bezvědomí.

Například jste to mohli narafičit tak, aby to vypadalo jako otrava jídlem.

Jen co jsem si vzala satelitní telefon a brašnu s nářadím, vystoupila jsem z auta a vstoupila do zařízení se skladovými jednotkami. Svévolně jsem si vybrala jednu z mnoha malých skladových jednotek a zaměřila jsem se na klíčovou dírku.

„Och, dobře pro ně. Vyměnili zámek za slušnější typ,” okomentovala jsem to.

„Dokážeš to otevřít?”

„Když ne, můžu zámek roztavit chemikáliemi.”

Naštěstí jsem nepotřebovala žádnou silnou kyselinu. S pomocí svých mnohých nástrojů jsem odemkla kolíčky uvnitř zámku.

Když se dveře otevřely, ven se vyvalil příšerný puch.

„...Co je tohle? Je to horší než tým judistů, ale ne tak zlé jako tým kendistů.”

„Nemám ponětí, o čem to mluvíš.”

„Ne, to předpokládám ne,” okomentovala jsem to nonšalantně, jak jsem se letmo porozhlédla po malé skladové jednotce.

Uvnitř bylo pár prostých ocelových regálů. Na jedné polici byla „masa” v čirém plastikovém vaku. Asi to bylo menší než polštář. Celkově to mělo hnědou barvu, ale na pár místech to bylo zčernalé. Barva byla podobná ústřednímu sloupu starého japonského domu.

'Takže. Co to je?'

„Vypadá to jako nějaké sušené jídlo.”

„Je to ryba?”

„Vypadá to jako Nekomata.”

Nedělala jsem si srandu.

Tělo zvířete, co hladovělo tak moc, že mu byly přes kůži jasně vidět kosti. A pak ho vysušili na mumii. Vypadalo to jako kočka, ale mělo to dva ocasy.

„Tělesné části youkai se dají využít na různá léčiva, že? Léčiva, co mají účinky, které moderní lékařská věda nedokáže napodobit.”

„Ale youkai se nedají tak snadno zabít,” řekla mladá slečna.

„Tahle je jasně mrtvá.” Zlehka jsem přes plast šťouchla do vysušené mumie. „Saishi Kajin nepoužívá Youkai na vytvoření Paketu. Zabíjejí Youkai, sekají je a prodávají je.”

„To je úplně nový vývoj. To znamená, že nepřítel potají pracuje v troskách vesnice Ubasute, aby efektivněji získávali Youkai, co potře—...”

„Mladá slečno,” řekla jsem a přerušila jsem tak hlavu Hyakki Yakou. „Ze všeho nejvíc na světě nenávidím, když lidé předstírají, že neví něco, co ví. Nenávidím to, protože to má sklony způsobovat zbytečné tragédie. ...Na tu práci sis najala někoho mimo svou organizaci, protože jsi věděla něco o tom, co se děje, ne?”

„Co tím—...?”

„V oblasti kolem trosek vesnice Ubasute vzniká hodně Nekomat? Komu na tom sejde? Nekomaty se dají najít skoro všude. Za to jim demolice přehrady nestojí.”

Pak jsem se zaměřila na stehy na úpatí ocasu Nekomaty.

Správně. Stehy.

„Navýšit počet ocasů na mrtvé kočce je snadné. Musí se jí akorát přišít ocas z jiné kočky. Přinejmenším je to snazší než vytvořit Hitotsume Kozou. Takovéhle podnikání bylo dřív celkem běžné. Léčiva z falešných Youkai. ...Takže kolik toho o tomhle víš, mladá slečno?”

Dalo se tomu říkat koncept imitace. Bylo tam toho víc než jen Nekomaty. Bylo těžké říct, co přesně to bylo za druhy, protože to všechno bylo mumifikované, ale viděla jsem něco, co udělali tak, aby to vypadalo jako několik Youkai, co jsem poznávala. I vnitřnosti samozřejmě musely být přeskládané jako vnější vzezření. Mumifikovat je společně s orgány náchylnými k rozkladu stále uvnitř muselo být obtížné.

Neměla jsem v oblibě ten druh duchovní medicíny, na který se jako suroviny používaly Youkai, protože mě to v myšlenkových procesech zdánlivě vedlo ke kanibalismu.

Pokud sníte výtečné stvoření, získáte výtečné tělo. Pokud sníte dlouhověké stvoření, získáte dlouhý život. Pokud sníte stvoření se zvláštní mocí, probudí se ve vás ta zvláštní moc. Ten myšlenkový proces byl dostatečně jednoduchý, ale ten samý myšlenkový proces by vás nabádal k tomu, abyste snědli nádherného člověka a budete nádherní.

A svět ani nebyl tak prostý.

Když jste snědli rybu, nemohli jste žít v oceánu.

Stvoření jako Sunekosuri se smála a plakala úplně jako lidé. Měla jsem pocit, že kdokoli chtěl sníst nějaké takové stvoření, se šeredně spletl. A pomyšlení na to, že bych napravila myšlenky takových lidí, mi dodávalo trochu motivace.

Ale na druhou stranu to byli řádní členové Hyakki Yakou, co se měli vypořádat s takovými lidmi. A ne já.

„Jediné, co vím, je, že takový druh podnikání měl údajně svou základnu ve vesnici Ubasute, než ji zatopila přehrada,” odpověděla Hafuri z Hyakki Yakou po chvilce váhání. „Dračí šupiny, mumie Nekomat, rohy Oni... Povídalo se, že byli velmi zainvestovaní v prodejích takových duchovních léčiv na černém trhu po celé zemi. Byl jasný rozpor v průmyslovém základu vesnice Ubasute a v částce peněz, co jim přitékala, takže ta podezření se více méně potvrdila.”

„A proč tu vesnici zaplavila přehrada?”

„Za to se Hyakki Yakou nepřičinila. Ale provedli to lidé, co neměli v oblibě takové aktivity.”

„No, lidé nebudou moc šťastní, když si za tak vysokou cenu koupí falešnou medicínu. A lidé, co chtějí takovou medicínu, jsou ohledně vlastního života hamižní. Jejich zášť s největší pravděpodobností naroste mnohem víc, než o kolik vlastně přišli.”

„...Ale vážně je to tak?”

„Hmm?”

„Máme pár hlášení od lidí, co požili duchovní léčiva, která se údajně vyrobila ve vesnici Ubasute. Většina tvrdí, že to nijak neúčinkovalo, ale někteří říkají, že léčivo bylo účinné proti jejich duchovním symptomům, co měli spojitost s Youkai.”

„A nebyl to jen placebo efekt?”

„Ty ze všech lidí určitě víš, že na útoky Youkai placebo efekt nezabírá.”

...To měla pravdu.

Pokud by se s útokem Youkai dalo vypořádat stavem mysli, organizace jako Hyakki Yakou by vůbec neexistovala.

„Možná to bylo naopak,” pokračovala Hafuri.

„Tím myslíš, že většina těch, co požila duchovní léčivo, byla falešně přesvědčená o tom, že zakoušela újmu od Youkai, takže na ně duchovní léčivo nemělo účinek?”

„Ano, jenom těch pár, co nahlásilo, že léčivo funguje, trpěli skutečnými duchovními symptomy. Za jedno pochybuji o tom, že by duchovní symptomy, co mají spojitost s Youkai, byly tak běžné.”

„A vy průměrní zbohatlíci nemáte jak se dozvědět pravdu.”

Možná to bylo podobné jako nechat se podvést ohledně koupě drahého umění. Nebo to mělo blíž k tomu, když se člověk nechal svést na scestí příšerným prorokem nebo věštcem.

Možná jsem byla akorát předpojatá, ale vždycky mi přišlo, že zbohatlíci měli ve zvyku vidět věci tak, jak se jim to nejvíc hodilo.

Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby prostě měli smolné období nebo zapomněli na všechnu tu zášť, co si vysloužili během svého vydělávání. A pak předpokládali, že to celé bylo kvůli tomu, že je proklela nějaká Youkai.

Ohledně věcí, co měli spojitost s jejich osobou, dokázali být přehnaně citliví, ale když přišlo na ostatní, naprosto neznali hanbu.

Přesně takoví byli zbohatlíci.

Samozřejmě jen stěží jsem byla tak naivní, abych si myslela, že staré zazobané rodiny byly plné soucitu a rytířství.

„Ale nechápu, jak by tato sešitá mumie mohla být skutečná Nekomata.”

„To není ten problém. Tohle je jasný podvrh. Zdá se, že mají nějakou techniku, co vysušené mumii z několika zvířat poskytuje duchovní léčivé účinky stejných částí skutečné Youkai. Pokud to je pravda, zdejší nepřítel je mnohem větší hrozbou než skupiny, co prostě vytvořily Paket.”

„Tím myslíš, že je možné, že prodávají skutečná duchovní léčiva?”

Neměla jsem ponětí, jaké to mohlo mít účinky, ale něco, co přímo pozměňovalo přírodní a fyzické zákony, by bylo vskutku špatné. Například jste v oblasti mohli rozhodit něco, co způsobovalo, že každá vystřelená kulka vás automaticky mine. Nebo by to možná vytvořilo pole, co zničí mozek vašeho cíle, když lusknete prsty.

Kdyby měl člověk několik takových produktů... totiž mumií, daly se použít různé druhy k vytvoření mnoha různých efektů.

„A pokud ano, mohlo by to být horší než ten člověk z vaší první pětky... jakže se to jmenoval? Každopádně ten, co používá Magii nemocí. Bylo by to něco podobného jako Onmyouji, co má paklík amuletů a hraje s nimi jako v kartách?”

Ovšem na druhou stranu opravdový Onmyouji nepoužíval na všechno jediný amulet. I oni dělali celkem nudné věci. Jako Katatagae.

Trik, jak si udržet vlastní vliv, spočíval v tom, jak skrýt ty běžnější a nudnější aspekty. Museli vytvořit iluzi, že zvládnou cokoli. Toto podnikání pravděpodobně vymřelo, protože už déle nedokázali klamat lidi kolem sebe.

Každopádně bylo možné, že ta duchovní léčiva... předpokládám, že by se to dalo nazývat emulátory. Každopádně bylo možné, že v sobě prostě měli dost moci, aby to pro amatéry, co je používali, vytvořilo praktickou iluzi.

Co se týkalo toho, jaká to byla hrozba... No, předpokládám, že se dalo říct, že by to bylo, jako kdyby do závažného boje v reálném životě vtrhl superhrdina z amerického komiksu.

„Pokud je řeč o efektivitě jednotlivých léčiv, moje číslo 5 by bylo lepší, ale tato duchovní léčiva jsou nástroje. Nezáleží na schopnostech nebo povaze uživatele. Schopnost masové výroby okultismu by se zdála celkem hodnotná,” řekla dívka. „A používání skutečných Youkai v tomto stylu je prostě až příliš drahé, protože ještě nikdo nenašel efektivní způsob, jak Youkai zabít. Pro člověka je přece jenom více méně nemožné Youkai zabít. Ale pokud by se přesně ty samé účinky daly napodobit zkombinováním zvířecích mrtvol, pak náklady a schopnostní bariéra značně klesne.”

'...To je pravda.'

Pokud by se duchovními symptomy dalo volně manipulovat bez vedlejších účinků a stejně snadno jako s mečem nebo pistolí, situace by se vskutku zhoršila. A pokud takovou moc dokázala použít celá organizace Saishi Kajin, Hyakki Yakou byla možná v opravdovém maléru, neboť byla jen svým dřívějším stínem.

Osobní strážci mladé slečny byli lidé, co se spoléhali na normální náboje. Hyakki Yakou se až příliš vzdálila své původní úloze a udělala si příliš mnoho lidských nepřátel. Byť to bylo proto, aby rozšířili svou organizaci.

Bylo možné, že jsme stáli proti rozsáhlé paranormální jednotce, co byla ozbrojená ofenzivními duchovními léčivy.

Vážně se nynější Hyakki Yakou dokázalo postavit takovému protivníkovi?

„...Ale na skupinu s tak úžasnými nápady se žádnému z jejich vojáků, co jsem zmlátila, nedostávalo nějakých význačných schopností.”

„Je možné, že ten nepřátelský plán je stále ve fázi testování a ještě nezačali s velkovýrobou.”

„Nemůžeme naši strategii zakládat na předpokladech.”

Bylo možné, že měli velkou sílu, kterou ještě nepoužili. A také bylo možné, že veškeré naše spekulace byly prostě mylné.

Ale souhlasila jsem s tím, že plán Saishi Kajin byl s největší pravděpodobností v centrálních fázích. Kdyby byl už hotový, neměli by důvod potají pracovat v troskách vesnice Ubasute. Pravděpodobně měli těžkosti, jak z vesnice Ubasute vykopat znalosti, co potřebovali.

To, na co jsem se dívala, mi přišla jako prototypová verze, co se zakládala na střípkovitých datech.

„Ať už je to jakkoli, mám pocit, že se dostanu do vážného problému, pokud to nezačnu brát víc vážně,” řekla jsem.

„Ano, brala jsi to až příliš na lehkou váhu.”

„Tohle není ten typ práce, co mě nutí k vážnému výrazu.”

„A přesně tohle přemýšlení je to, co mi říká, že to bereš až příliš zlehka.”
-----------------------------------------------

Nekomata = "odrůda" bakaneko, kočičí youkai se dvěma ocasy, opovrhují lidmi, zabíjejí je a mrtvá těla ovládají jako loutky a vyhrožují tím dalším lidem. Mohou se živit lidmi. ~

~ Hitotsume kozou = goblin velikosti dítěte s jedním okem v hávu buddhistického mnicha a s vyholenou hlavou. Objevují se na temných ulicích a rádi lekají lidi. V podstatě neškodní. ~

~ Onmyouji = předpokládám, že to nemusím vysvětlovat. Pusťte si nějaké anime. Za mě třeba Shounen Onmyouji. Anebo třeba Mononoke, Kusuriuri se dá taky brát za Onmyouji. ~

~ Katatagae = zjednodušeně praktika onmyou, kdy se mění směr, aby se člověk vyhnul tabuizovanému směru... Vysvětlovat to by bylo na dlouhé povídání, takže kdo se o to zajímá, může zkusit zapátrat v internetových vodách (případně se podívat na nějaké to anime, taky se to tam čas od času naťukne). ~

1 komentář: