pátek 22. ledna 2021

ZW - kapitola 10


Část 10


Elektrickým autobusem jsem se vrátil do Sanatoria.

Muži v oblecích měli uvnitř napilno s přípravou jejich podvodu a šokovalo je, když mě viděli. Ale ozbrojené stráže přímo najaté bohatými okupanty Sanatoria by jednali, kdyby ti muži vytáhli loveckou pušku. Třásli se, ale nemohli mi nic udělat, a tak jsem kolem nich prošel.

„Madoko.”

„Hej, zdarec.”

Znovu jsem se setkal se svou spolužačkou v salónku s přísnou bezpečností, co na první pohled nebyla vidět.

„Zmínil jsi, že jsi odhalil nějaké podrobnosti Balíčku s Yuki Onnou, ale co přesně budeš prošetřovat? Jen abys věděl, bude obtížné se tady někoho na něco vyptávat. Sanatorium je jako hotel pro excentrické a bohaté, takže nikdo se svými sousedy nemluví. Moje slovo platí akorát na zdejší pracovníky, takže nepočítej s tím, že bych něco zmohla.”

„Nemyslím si, že to budu potřebovat.” Zakroutil jsem ve vzduchu rukou.

„Hlavní jádro tohoto Balíčku má co do činění se sliby. Pokud někomu řekneš, že tě ušetřila, zabije tě. Ale také se převleče za ženu a provdá se ze tebe. Použili tuto dvojitou situaci, aby lidi přiměli, aby jim převedli svůj majetek.”

Sňatkem se v tomto kontextu nemyslelo zákonný stav, co vyžadoval registraci sňatku. Byl to slovní slib o sňatku, co sloužil jako spouštěč útoku Yuki Onny. Jinými slovy tady nebyl důležitý ten sňatek. Z toho důvodu se ten sňatek, co byl zdánlivě v centru toho všeho, dal nahradit něčím jiným.

„To zní ideálně, ne? Poté, co nastavili obrannou linii, co člověku zabraňuje někomu říct o skupině podvodníků, přišli se svou absurdní dohodou. A pokud to odmítneš, uvalí na tebe penále. Když chytře pozmění charakteristiky a podmínky Yuki Onny, můžou vytvořit modelový případ masivního podvodu, co nikdy nevyjde na světlo.”

„Ale nevedlo by to k smrti spousty lidí?” Zamračil jsem se. „Pokud jen lidem řeknou, že budou mít naprostou kontrolu nad jejich majetkem, a trvají na tom, že na tom není nic podezřelého, každý, co by s tím souhlasil, je celkem hlupák. Komukoli s půl mozkem by to přišlo podezřelé. A zdá se, že zprostředkovatelé dědictví z počátku selhali.”

„Ale pokud to odmítneš slíbit, zabije tě, ne? Takže...”

„Takže bys čekala, že to nějací lidé odmítli a zemřeli. Někteří lidé by nevěřili, že je do toho vážně zapletená Yuki Onna.”

„Ach,” řekla Madoka najednou.

Musela si něco uvědomit.

„Ta panika s omrzlinami,” řekla. „S největší pravděpodobností buď původně použili Yuki Onnu přímo, nebo zprostředkovatelé zanesli smlouvu přímo starým lidem. A selhali. Ti staří lidé kvůli penále téměř zemřeli. Zdá se, že se jim podařilo vyhnout smrti tím, že do určité míry pozměnili charakteristiky a podmínky Yuki Onny, ale stejně to bylo příliš mocné.”

„A tak zprostředkovatelé dědictví tuto metodu vzdali.”

„Začali používat metodu, jak vytáhnout z lidí slib, u kterého by nevyvstaly žádné otázky. Pokud při složení slibu nijak neváháš, staří lidé nemusí umírat kvůli penále. Problémem je ten počáteční vstup. Když se terč chytí do slibu Yuki Onny, zprostředkovatelé si můžou dělat, co chtějí.”

„Existuje způsob, jak to udělat?” Madoka působila skepticky.

„Zprostředkovatelé dědictví jasně nejsou tak šikovní, aby lidi k něčemu přesvědčili. I když v tom měli Yuki Onnu, během té paniky s omrzlinami se jim podařilo to podělat. Bez ohledu na to, kolik pomoci chabý řečník dostane, stejně nikdy nebude dokonalý.”

„Pravda. Proto to nemusí provádět ústně. Terč ani neví, že udělal slib.”

„...?”

„Tuhle metodu jsem viděl v Balíčku, na který jsem dřív narazil.” Na okamžik jsem se odmlčel. „Můžeš člověka přimět něco slíbit, když to skryješ do uživatelského souhlasu u softwaru zdarma. Nikdo to nečte, ale pokud s tím nebudeš souhlasit, nemůžeš ten bezplatný software používat. Ten slib je skrytý v dlouhém textu.”

„Tím nemyslíš...”

„Takovou úmluvu tady máte, ne?” Rozhlédl jsem se. „Sanatorium musí mít úmluvu rezidenta. Pamatuješ si, že by sis to pročetla? Pokud do toho zahrnuli článek, aby lidé udělali slib vůči nějaké podivné youkai, bylo by to pro ně až příliš praktické.”




Originální úmluva rezidenta se evidentně uchovávala na recepci Sanatoria. Madoka možná neměla žádný vliv u ostatních rezidentů, ale měla dostatečný vliv na pracovníky, aby mi dovolili podívat se na úmluvu rezidenta, což byla knížka jako telefonní seznam.

--Zatímco Strana A používá zázemí spravované Stranou B, Strana A je povinna vždy ukázat a vysvětlit jakýkoli předmět vnesený do zázemí.

--Zatímco Strana A používá zázemí spravované Stranou B, Strana B se bude ze všech sil snažit pečovat o majetek Strany A. Ovšem jedná se o snahu a ne závazek. A tak žádná ztráta nebo škoda při používání zázemí spravovaného Stranou B nepovede k jakékoli zodpovědnosti Strany B.

--Zatímco Strana A používá zázemí spravované Stranou B, Strana A je povinna řádně zacházet s vybavením a příslušenstvím spravovaným Stranou B. Pokud Strana A tuto povinnost zanedbá a vybavení nebo příslušenství Strany B utrpí škodu, Strana A musí pokrýt plné náklady na opravu nebo náhradu.

„...Proč jsou právní ujednání a úmluvy vždycky psané tak toporně?”

„Aby ti uteklo, co to znamená, jak tím zběžně prolétneš. Hele, jak je tohle fér? Pokud se ztratí peněženka rezidenta, instituce za to není zodpovědná, ale pokud něco tady dojde újmy, rezident za to musí zaplatit.”

„Ale nevidím ani stopu po něčem, co by mělo co dělat s Yuki Onnou.”

Ta část prohlašující, že „žádná ztráta nebo škoda při používání zázemí spravovaného Stranou B nepovede k jakékoli zodpovědnosti Strany B” byla určitě nefér, ale chybělo tomu to něco, co bylo třeba, aby Yuki Onna vzala majetek terče.

„Přečetli jsme to špatně?”

„Ne...” Popřemýšlel jsem. „I kdyby přepsali celý originál tady na recepci, způsobilo by to, že by všichni v Sanatoriu spadali pod podvod Yuki Onna. A to zahrnuje i tebe, Madoko. Ale neslyšel jsem nic o tom, že by vydělávali tolik peněz.”

„Takže říkáš, že ta teorie s úmluvou rezidenta Sanatoria byla slepá ulička?”

„Musí mít ještě jinou úmluvu rezidenta než tuhle. Tohle místo je sanatorium jenom podle jména. Ve skutečnosti je to hotel pro podivné, excentrické lidi.”

Ano.

V době paniky s omrzlinami zprostředkovatelé dědictví raději změnili své metody, než aby v nich pokračovali. Nechtěli, aby se panika šířila dál, než bylo třeba. I kdyby jim to vydělalo spoustu peněz, zvýšila by se možnost, že by to policii začalo být podezřelé, kdyby do toho zatáhli celé Sanatorium. A tak se úspěch nezdál pravděpodobný. Bylo to, skoro jako kdyby ta skupina podvodníků couvla před možností, že kdyby přišlo na nejhorší, všichni v Sanatoriu by mohli skončit umrznutí.

A proto zprostředkovatelé dědictví zapracovali na tom, aby ohraničili jakoukoli újmu, co by mohli vytvořit.

Jejich sliby byly takové, co ovlivnily jenom jejich konkrétní terč.

Použili úmluvu rezidenta, co by dokázala zúžit vliv jen na jednoho člověka.

„Jsou ve zdejších pokojích brožurky, co Sanatorium představují novým hostům? Můžou v tom být instrukce, jak používat pokojovou službu nebo internet. Pokud existuje takové služka, pravděpodobně v tom je i úmluva rezidenta.”

„Když jsi to zmínil...”

„A tu zjednodušenou úmluvu rezidenta není třeba podepisovat nebo orazit osobním razítkem. Obvykle s těmi podmínkami automaticky souhlasíš jen tím, že vejdeš do pokoje.”




Když jsem vešel do Madočina pokoje, na malém stolku byl opravdu tlustý pořadač. Jak jsem čekal, představení Sanatoria obsahovalo zjednodušenou verzi úmluvy rezidenta.

„Pokud je na každém pokoji jeden z těchto pořadačů, mohli vyměnit pořadač v pokoji jejich terče.”

„Ale nemůžeme zkontrolovat pokoje ostatních rezidentů.”

„Zůstaly nějaké pokoje volné po nepřirozeném úmrtí? Pokud komukoli řekneš, že tě ušetřila, zabije tě. Poté se převleče za ženu a přijde se za tebe provdat. I s touto dvojitou situací Yuki Onny lidem nic nebrání, aby odešli, aniž by něco někomu řekli.”

„Možná získám od pracovníka svolení zkontrolovat prázdný pokoj.”

Madoka požádala procházející pracovnici a ta nám odemkla prázdný pokoj. (Musel jsem přemýšlet, jak velký vliv moje spolužačka měla.) Pak jsme vešli dovnitř.

„Je možné, že jsme uvízli v labyrintu slibů, jakmile jsme vkročili do této místnosti. Musíme si dávat pozor.”

„To budu, ale tohle je Yuki Onna, ne? Já jsem přece jenom sama žena.”

„Spouštěč útoku jen používá slovo sňatek, ale zdá se, že to je vlastně celkem vágní, nemyslíš?”

„Možná. Ale úmluva rezidenta v pokoji se vztahuje jen na člověka, co si pokoj pronajal u majitele zázemí, takže to s námi nemá co dělat.”

Doufal jsem, že měla pravdu, ale bylo možné, že skupina podvodníků obsah celkem dost změnila. Bylo naprosto možné, že se na to nevztahovala logika.

Natáhl jsem se po pořadači a zkontroloval ho.

Text, co byl navržený tak, aby se vám chtělo spát, chvíli pokračoval totožně s tím, co byl na recepci, ale začal jsem si všímat pár věcí, co byly mimo.

Jelikož písmo bylo identické, bylo těžké to poznat, ale byly tam přidané některé body, co jsem na recepci neviděl.

„Tady se kromě Strany A a Strany B zmiňuje ještě Strana C.”

„To je Yuki Onna?”

„Mohli by to být zprostředkovatelé dědictví.”

Text byl už tak psaný tak, aby tomu bylo těžko rozumět, ale podvodná skupina k tomu přidala další triky. Skoro se mi zdálo, že se mi ten text v hlavě pomíchal, ale tak nějak se mi podařilo pochopit význam.

--Zatímco Strana A používá zázemí spravované Stranou B, Strana A musí vždy respektovat vztah Strany A se Stranou C.

--Strana C nahlíží na vztah se Stranou A jako na vztah upravený na převedení veškeré finančního majetku.

--Ztráty Strany A budou společenské ztráty a Strana C musí veškeré tresty uskutečňovat finančními počiny.

--Neboť Strana C nemůže právně podepsat žádnou finanční smlouvu, výše zmíněné finanční počiny budou prováděny jejím jménem prostřednictvím zprostředkovatelů dědictví.

„A je to tu. Hádám, že ten termín vztah tady figuruje místo sňatku. Je pravda, že se pořadí dědictví majetku změní, když se dva lidi vezmou, ale...”

„Tahle část o ztrátách pravděpodobně mění penále smrti na jedno ze společenských úmrtí pomocí ztráty veškerých peněz.”

„A využili faktu, že youkai nemůže podepsat ani smlouvu k mobilu, aby veškeré peníze převedli na zprostředkovatele dědictví.”

Abych to shrnul:

Rezident ubytovaný v pokoji s pozměněným pořadačem se automaticky sezdá s Yuki Onnou. Majetek terče bude spoluvlastněn terčem a Yuki Onnou. To v podstatě znamenalo, že terči vzala veškeré peníze.

A také pokud to terč odmítl nebo se to pokusil prodiskutovat s někým jiným, okamžitě dostali finanční trest dostatečně silný, aby jim to způsobilo společenské „úmrtí”.

Každopádně Yuki Onna dostala velkou sumu peněz. Ale Yuki Onna si nemohla zřídit bankovní účet, takže místo ní získali kontrolu nad dědictvím zprostředkovatelé dědictví.

Nakonec měla skupina podvodníků veškeré peníze.

Slib byl složen jen tím, že tu ten pořadač byl, takže moc Yuki Onny se dala použít, aniž by tu vlastně byla.

Přemýšlel jsem, jestli Yuki Onna vůbec chápala, co byla ta nynější verze Balíčku.

„Och? Takže terč přijde o své dědictví, ať už tohle uspěje nebo ne? Pak možná bylo pár lidí, co se rozhodli se obětovat, aby odhalili, co se děje.”

„Píše se tu akorát to, že to penále je finanční, nestanovuje to sumu. Pokud to uspěje, terč přijde o veškerý majetek, ale pokud to neuspěje a terč je potrestán, možná nakonec skončí se závažným dluhem.”

Pokud byl ten finanční trest dost závažný na to, aby to vedlo k půjčce z černého trhu od velké zločinecké organizace, shodovalo by se to s popisem společenského úmrtí.

Pro lidi to byla mnohem strašlivější situace než v zimě umrznout na hoře.

„No, tím se to více méně vyjasnilo.”

„Ale máme nějaký skutečný důkaz, že Strana C odkazuje na Yuki Onnu?”

„Myslím, že ano.”

Ukázal jsem na jednu část textu v tlustém pořadači.

Psalo se tam:

--Strana C nesnáší léto, takže nenávidí cikády, co jsou symbolem výše zmíněného ročního období.
-----------------------------------------------

~ Haha, těch pár článků úmluvy byla pěkná osina v zadku... Dovolila jsem si to kapánek zjednodušit, jinak by to znělo straaaašně šroubovaně... ~

2 komentáře: