sobota 2. ledna 2021

ZW - kapitola 0


Ohledně okliky


„Znáš termín Intelektuální vesnice?”

Dívka přede mnou začínala být arogantní. I když byla Zashiki Warashi. Musela jí scházet hudba, protože už zase bez dovolení používala můj smartphone. Možná se nechala unést tím, že byla taková ta černovlasá kráska, co vypadala dokonale v rudé yukatě. Rozhodně byla příliš přitažlivá, aby se jí dalo říkat „dítě”, a ráda chodila na procházky, i když byla Zashiki Warashi. Svým způsobem to byla ta nejhorší možná kombinace. To se ta youkai snažila přivést můj dům k bankrotu, kdykoli šla do cukrárny?

„Samozřejmě že znám. V jedné takové žiju. Je to prvotřídní značka selského konceptu. Nabízejí je tříhvězdičkové hotely nebo známé obchodní domy a publikují je reklamní společnosti. Díky tomu přestavěli třetinu země a naprosto změnili její primární průmysl,” odpověděl jsem otráveně.

'Prosím, nech mě sníst ten nanuk, než roztaje.'

„Dřevařský průmysl Wakayama, rýžové zemědělství Akita a rybářský průmysl Yamaguchi. Všechny venkovské oblasti země se změnily. Oficiálním důvodem bylo, aby zabránili vylidňování vesnic, a to tím, že nechají lidi přestěhovat z měst na venkov. Ale kdo bude žít na téhle drahé půdě? Ve skutečnosti ví, že nedokáží porazit levné importované zboží, takže se nás snažili izolovat. Prodávají věci na základě vysokých cen, bezpečnosti a vysoké kvality.”

„Slyšela jsem, že ta města s populací sto milionů nevznikla kvůli vylidnění vesnic, ale kvůli tomu, že lidé nejsou schopní bydlet ve vesnických oblastech. Při tom ekologickém a zdravotním vzestupu je dům tady ve vesnici Noukotsu mnohem větší trofej než vila v zámoří.”

„Obzvláště úžasné je hovězí a ovoce. Jeden trs hroznů je za 300 tisíc yenů. Zloději se při takovém pomyšlení samozřejmě rozzáří oči. Proto je bezpečnostní síť tady prvotřídní, i když to vypadá, že jsme na vesnici. Postavili iontové bezpečnostní zařízení, které má zabránit pylu s prvotřídní genetikou, aby se dostal ven. Jenom síť na včely by na to nestačila.”

„Země, vítr, voda, tráva, brouci a ryby. Všechno tady kolem má cenovku, ne? Litr vody v místních řekách stojí 300 yenů. Lehké náklaďáky, co jezdí kolem, jsou na elektřinu. Cesty na polích jsou olemované solárními panely, co mění směr jako slunečnice. Na kontrolu produkce zemědělství a rybářství se používají stroje s AI. Lidé, co rádi nakupují, mohou nakupovat přes síť optické komunikace nebo přes internet. Tahle oblast je jenom směska selské scenérie a špičkové technologie.”

„Problém je, že to znamená, že ve vesnici není jediný obchod. Opuštěné vlakové nádraží, zastaralá cukrárna a dokonce i tenhle nanuk, co mi přijde jako ztuhnutá ledová tříšť, jsou všechno vzácné značkové artikly.”

„Ani nemluvě o věcech jako já.”

„Nekoukej tak spokojeně, když ti někdo dá sodovku, když se máš co nevidět zhroutit kvůli úpalu.”

Trochu jsem se bál, že se za nějakou dobu v malém školním bazénu nebo někde jinde shromáždí skupina Zashiki Warashi a promění se na Shichinin Misaki nebo nějaké podobné youkai. Podle toho, jak dokáží být nezodpovědné, by mě to vůbec nepřekvapilo.

„Zatímco Yamauba a Hitotsume Kozou jsou možná ohrožené druhy, o Zashiki Warashi to neplatí. Díky příznivé péči, co se vám dostává jako holubům v parku, je vás na venkově vlastně spousta. Hádám, že člověk, co se stěhuje do nového bytu, najde jednu z vás stejně často jako mikrovlnku po předchozím majiteli.”

„Ach, ty prostě nechápeš tu hodnotu. Slyšela jsem řeči o tom, že se domácí okultno nakonec za draho vyveze.”

„Proč by někdo chtěl youkai, co nedělá nic kromě toho, že ti v noci krade futon?”

„He. Jen abys věděl, Zashiki Warashi se umístily na prvním místě v hlasování o 100 nejrozkošnějších youkai měsíce.”

„V tom hanbatém časopisu?! D-dokázali vůbec vymyslet 100 různých kandidátek?”

„Možnosti elektronických knížek jsou nekonečné.”

„Zase sis to koupila mým smartphonem, že jo?! Nemůžu uvěřit, že mrchy jako ty dostaly 1. místo!”

„...Ho hoooo. Najdeš nás všude. Tyhle vesnické oblasti po celé zemi, co se označují jako Intelektuální vesnice, slouží také jako vodní zásobárna, aby domácí okultno mohlo cestovat mezi jednotlivými oblastmi.”

„?”

„Například tu je ten záhadný starý muž oděný jako dítě, co se ti už nějakou dobu tiskne k zádům. ...Tohle je případ těch nesmírně hlavních druhů youkai?”
-----------------------------------------------

~ Máme to tu. Definice hlavního prostředí příběhu, tedy Intelektuální vesnice, a letmé představení (prvních dvou) hlavních hrdinů - Shinobua a Zashiki Warashi. ~

~ Jen pro jistotu: youkai je druh netvorů a/nebo nadpřirozených bytostí z japonských legend. Všechny youkai nechávám v anglickém přepisu, aby si je zvědavý čtenář mohl vyhledat na internetu a přečíst si o nich něco víc (třeba tady), na českou stránku o youkai jsem ještě nenarazila. ~ 

~ Vysvětlení k Zashiki Warashi je na hlavní stránce :) Shichinin Misaki = sedm duchů, které lze potkat nedaleko vodních ploch jako pobřeží moře nebo podél řek. Přinášejí neštěstí těm, kdo je potkají. Takový člověk obvykle krátce nato umírá a nahradí ducha v Shichinin Misaki, co je za jeho smrt zodpovědný. ~

~ Yamauba = stařena nebo čarodějnice, co žije v horách či lese. Kdysi bývaly lidmi a tak také vypadají, dokud nezaútočí na nic netušící oběť, kterou pozvaly na jídlo či nocleh. Pak nebožáka uvaří a sní. ~

~ Hitotsume Kozou = jednooký mladý mnich, celkem neškodný, rád leká lidi v temných uličkách. Jedinou jeho důležitou prací je obcházet zemi a zaznamenávat, které rodiny byly za celý rok špatné. Tato hlášení pak podává bohu smůly, který na provinilce uvrhne patřičné neštěstí. ~ 

7 komentářů:

  1. Děkuju za překlad. Hned ze začátku 5 kapitol, ty víš jak rozdávat radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však už všichni ví, jak to se mnou chodí.
      Raketový start, než se vyřádím a pak pěkně pomaličku vpřed...

      Vymazat
  2. ďakujem, len to s tým "raketovým štartom" neprežeň.

    OdpovědětVymazat
  3. Ou děkuji tak hurá dotoho.. jsem zvědav.

    OdpovědětVymazat
  4. Hoooj Tadomi.. Nejakú dobu som sa nevenoval novelam a teraz mám čo doháňať.. A ako inak ďakujem za preklad 💖

    OdpovědětVymazat
  5. Ahh čože musia biť komenty schválené? Mám určitú predstavu ale....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U starších příspěvků ano, zadržuji tak spamové komentáře různých pochybných nabídek...

      Vymazat